top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Πρωτοπόρος Η Ερμουπόλη και στα Εμπορικά κέντρα


Πρωτοπόρος Η Ερμούπολη και στα Εμπορικά κέντρα

Η Ερμούπολις ηταν μια από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο που ίδρυσε και διέθετε ειδικούς χώρους πολυκαταστημάτων η πιο σωστά εμπορικών κέντρων όπως τα ονομάζουμε σήμερα.

Με την Σημερινή έννοια κάτι ανάλογο σαν τα Mall η «μαρκέτες» όπως τις λένε στο εξωτερικό.

Η Ερμούπολη διέθετε όχι ένα άλλα δυο εμπορικά κέντρα

Το ένα το ονόμαζε Παντοπωλείο Ερμουπόλεως και ηταν ένα πολυκατάστημα όπου μέσα σε αυτό βρισκόταν κάθε είδους εμπορεύματα σε ξεχωριστά μαγαζάκια της εποχής εκείνης.

Το Παντοπωλείο της Ερμούπολης ηταν εκεί που σήμερα είναι ο καλοκαιρινός κινηματογράφος Παλλάς .

Μια βόλτα γύρω από το τεράστιο αυτό κτήριο θα σας δώσει μια εικόνα του πόσο μεγάλο άλλα και σωστά στημένο ήταν αυτό το Mall της εποχής εκείνης.

Η είσοδος του Παντοπωλείου ηταν η ίδια η είσοδος του θερινού κινηματογράφου.

Δυστυχώς δεν σώζονται φωτογραφίες από αυτό το πρωτοπόρο πολυκατάστημα της Ερμούπολης πάρα μόνο μια που δείχνει την είσοδο μόνο.



Το Δεύτερο πολυκατάστημα άλλα σε πιο εξειδικευμένο στυλ καταστημάτων ηταν το Κρεοπωλείο- Ιχθυοπωλείο που είχε κτίσει το 1846 περίπου δηλαδή την ίδια περίοδο με το παντοπωλείο και ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα κτίριο τέτοιας χρήσης.

Χτίστηκε με μετοχές ιδιωτών και στην αρχή ηταν ιδιωτικών συμφερόντων όπου εκεί μέσα πωλούνταν κρέατα και ψάρια ιδιωτών ως επί το πλείστον καϊκιών η κρέατα κτηνοτροφών είτε Συριανών είτε από τα γύρω νησιά που ερχόταν στο υπερκινητικό λιμάνι της Ερμούπολης με μεγάλα καΐκια.

Μετά από έξι χρόνια έγινε δημοτικό, αφού προηγουμένως από τα ενοίκια επέστρεψαν τα χρήματα στους μετόχους.

Το Κρεοπωλείο- Ιχθυοπωλείο ηταν χτισμένο στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο λιμάνι.

Ο Γερμανός περιηγητής Faucher έγραφε (1878) ότι «η Ερμούπολη μπορεί να είναι περήφανη για την Κρεαταγορά- Ιχθυαγορά, κτίρια που στερούνται και πολύ μεγαλύτερες πόλεις ακόμα και στη Γερμανία».



Το χαρακτηριστικό τριγωνικό του σχήμα ήταν έτσι κτισμένο λέγανε οι παλιοί Συριανοί για να "πηγαίνει" με τους δυο λόφους της Σύρου όπως ξεχωρίζουν μπαίνοντας στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Από αυτό το κτήριο ευτυχώς σώζονται δυο φωτογραφίες μόνο.. Είναι αρκετές όμως για να καταλάβουμε το μέγεθος και την μεγαλοπρέπεια του κτηρίου αυτού που όμοιο του δεν υπήρχε σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις της εποχής.

Παναγιώτης Κουλουμπής

14 Μαρτίου 2018

Ερμούπολης Σύρος Κυκλάδες Ελλάδα


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:https://www.facebook.com/enas.panagiotis/media_set?set=a.1226668250800832.1073742181.100003730060062&type=3&pnref=story



112 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page