top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Οι Ναυπλιώτες Εκδρομείς Η Παρεξήγηση Με Τις Χαλβαδόπιτες Και Η Πρώτη Ποδοσφαιρική Ομάδα Στην Συρο

Έγινε ενημέρωση: 12 Οκτ 2018

και άλλες ιστορίες…

Την ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω την ανακάλυψα ψάχνοντας στοιχεία για την ιστορία του Κυκλαδίτικου ποδοσφαίρου την οποία ετοιμάζουμε σε συνεργασία με την ΕΠΣ Κυκλάδων, την ΕΠΟ και την UEFA.


Θα διαβάσετε λοιπόν μια πολυδιάστατη αστεία ιστορία που περιλαμβάνει μια παρεξήγηση με χαλβαδόπιτες μεταξύ Ναυπλιωτών εκδρομέων μια βαριά ητα της Συριανής ποδοσφαιρικής ομάδας Ερμής Σύρου (ίσως της πρώτης καταγεγραμμένης Συριανή ποδοσφαιρικής ομάδας) από την αντίστοιχη ομάδα του Ναυπλίου τον Πανναυπηλιακό, τους Προσκόπους Σύρου και Ναυπλίου, τις Δημοτικές Μπάντες Σύρου και Ναυπλίου και άλλες όμορφες ενδιαφέρουσες ιστορικές στιγμές που ηταν ξεχασμένες και σκονισμένες στην μνήμη της Συριανής ιστορίας.

Η Ιστορία της Σύρου δεν έχει μόνο βιομηχανικές. ναυτιλιακές και ηρωικές πτυχές.

Έχει και πολλές διασκεδαστικές και αστείες ιστορίες.

Στους παλιούς Συριανούς άρεσαν πολύ τα αστεία και τα πειράγματα. Ιδιαίτερα μεταξύ τους.

Το ίδιο και ακόμα περισσότερο από τις καντάδες.

Υπάρχουν πάρα πολλά καταγεγραμμένα αστεία μεταξύ των Συριανών που πολλές φόρες γινόντουσαν γραφικά.

Αντίθετα με την σημερινή εποχή που υπάρχουν Συριανοί που κοιμούνται και ξυπνούν με μόνη έννοια στην ζωή τους πως θα κάνουν κάποιο κακό στον συμπολίτη και τον συνάνθρωπο τους τα παλιά χρόνια υπήρχαν παλιοί Συριανοί που ξυπνούσαν το πρωί και έψαχναν να βρουν τι αστείο θα κάνουν στον φίλο τους η στην παρέα τους.

Καμία φορά όμως συνέβαιναν και ατυχή γεγονότα που δεν ήθελαν να συμβούν και τότε δημιουργούταν παρεξηγήσεις

Μια από αυτές θα διαβάσετε που συνέβη το 1930 όταν ένα μεγάλο πλήθος εκδρομέων από το Ναύπλιο (που θεωρούταν εκείνη την εποχή «αδελφή» πόλη μιας και συζητούνταν ότι και οι δύο αυτές πόλεις θα μπορούσαν να ηταν πρωτεύουσα της Ελλάδας) επισκέφτηκε την Συρο

Τον Ιούνιο του 1930 η Επιτροπή Τουρισμού της πόλης του Ναυπλίου διοργάνωσε μία μνημειώδη εκδρομή στις Κυκλάδες και πιο συγκεκριμένα στην Τήνο, την Σύρο και την Δήλο. Της πολυπληθούς εκδρομής, που αριθμούσε περίπου 300 άτομα επικεφαλείς ήταν οι Νομάρχης Αργολιδοκορινθίας κ. Αλέξανδρος Παπαδάμ και Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Κωνσταντίνος Κόκκινος.

Στην εκδρομή πέρα από τους πολίτες του Ναυπλίου συμμετείχαν αθλητές και παράγοντες του Πανναυπλιακού Γυμναστικού Συλλόγου η Δημοτική Μουσική Ναυπλίου καθώς και μέλη του Σώματος Προσκόπων Ναυπλίου. Το Σώμα Προσκόπων Ναυπλίου συνόδευαν ο πρόεδρος του κ. Βασίλειος Βραχνός και ο τοπικός έφορος κ. Ιωάννης Καρμής.

Το ατμόπλοιο Λεων, ενα απο τα πιο ομορφα επιβατηγα της προπολεμικης εποχης, ναυπηγηθηκε στην Τεργεστη (τοτε της Αυστριας) το 1896 με το ονομα Pannonia.

Οι Ναυπλιείς εκδρομείς, αφού επιβιβάστηκαν στο πολυτελές ατμόπλοιο “ΛΕΩΝ”, απέπλευσαν με προορισμό το νησί της Τήνου το πρωί του Σαββάτου της 7ης Ιουνίου. Στο νησί της Μεγαλόχαρης οι εκδρομείς επισκέφτηκαν και προσκύνησαν την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Μετά το ιερό προσκύνημα επιβιβάστηκαν και πάλι στο πλοίο και συνέχισαν το ταξίδι τους με τελικό προορισμό την Σύρο.

Στην όμορφη Σύρο , το ατμόπλοιο “ΛΕΩΝ ” κατέπλευσε στις 11:00 το πρωί της Κυριακής. Κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι της Ερμούπολης, πλήθος Συριανών είχε συγκεντρωθεί στον προβλήτα για να υποδεχθεί τους Ναυπλιείς εκδρομείς.

Τότε όμως ένα τυχαίο γεγονός έκανε τους Ναυπλιείς να νιώσουν πολύ αμήχανα και περίεργα. Πιο συγκεκριμένα οι Συριανοί είχαν αναρτήσει σ’ ένα μπαλκόνι ένα τεράστιο πανό, που έγραφε: Καλώς ορίσατε Ναυπλιείς. Το πανό όμως , βρισκόταν δίπλα στην επιγραφή ενός καταστήματος , που πουλούσε παραδοσιακές συριανές χαλβαδόπιτες.

Έτσι από μακριά φαινόταν ότι η λέξη χαλβαδόπιτες ήταν μέρος του πανό . Διαβάζοντας το , λοιπόν οι Ναυπλιείς κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι, νόμισαν ότι έγραφε “Καλώς ορίσατε Ναυπλιείς χαλβαδόπιτες ” .

To τυχαίο αυτό γεγονός αρχικά προκάλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη στους εκδρομείς, αφού νόμισαν ότι οι Συριανοί τους κορόιδευαν.

Όταν όμως το πλοίο έφτασε κοντά την προκυμαία του λιμανιού και διάβασαν καθαρά το πανό, ξέσπασαν σε γέλια για το περίεργο αυτό οπτικό παιχνίδι της τύχης

Κατόπιν τούτου οι Ναυπλιείς εκδρομείς, αφού αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, έτυχαν της εγκαρδίου υποδοχής των Αρχών και των Συμβουλίων των Συλλόγων της Σύρου.

Αμέσως μετά την αποβίβαση οι Ναυπλιείς εκδρομείς κατευθύνθηκαν στην πλατεία Μιαούλη, όπου κατέθεσαν στεφάνια στον ανδριάντα του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη. Από εκεί ανέβηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου και παρατέθηκε δεξίωση προς τιμήν τους.

Αργότερα οι εκδρομείς, μ’ επικεφαλείς την Δημοτική Μουσική Ναυπλίου και τα Σώματα Προσκόπων Ναυπλίου και Σύρου, κατέθεσαν στεφάνια μετά σχετικών προσφωνήσεων στο Ηρώο των Πεσόντων.

Το μεσημέρι διεξήχθη ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ του Πανναυπλιακού και του Ερμή Σύρου στο γήπεδο του Αμερικάνικού Ορφανοτροφείου. Οι Ναυπλιείς ήταν εμφανώς ανώτεροι και παίζοντας ποιοτικό ποδόσφαιρο προηγήθηκαν με 1-0 στο ημίχρονο. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πανναυπλιακός ήταν ακόμη πιο καταιγιστικός και δίκαια επιβλήθηκε του Ερμή Σύρου με 4-1. Κορυφαίοι παίχτες σε απόδοση για την ομάδα του Ναυπλίου ήταν οι: Πανταβός, Δαρλάσης, Τζαμτζής, Καρδαράς και Γεωργίου.

Ωστόσο η γιορτινή ατμόσφαιρα της συνάντησης χάλασε απ’ την απαράδεκτη συμπεριφορά των Συριανών φιλάθλων , οι οποίοι μη αντέχοντας την ήττα της ομάδας τους ωθήθηκαν σε πράξεις και λόγια, που ήταν αντίθετα στο αθλητικό πνεύμα του αγώνα .

08 ΙΟΥΝ 30 Σύρος Ερμής Σύρου - ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ 1-4

Σκόρερ : Γεωργίου Κομνηνός Καρδαράς


Εκείνη την εποχή η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανναυπλιακού έδινε πολλούς φιλικούς αγωνες ταξιδεύοντας σε ολη την Ελλάδα. Μάλιστα δυο μήνες μετά τον αγώνα με τον Ερμής Σύρου και πιο συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου 1930 ο Πανναυπλιακός αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα την πανίσχυρη ομάδα του Αγγλικού πολεμικού “ROYAL OAK” (την προηγούμενη χρονιά είχε επιβληθεί του Ολυμπιακού Πειραιώς με 4-1) και ύστερα από μία θαυμάσια εμφάνιση κατόρθωσε να αποσπάσει ισοπαλία με 2-2. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Πανναυπλιακός προηγήθηκε στο ημίχρονο με 2-1. Η άφιξη του Αγγλικού πολεμικού στο Ναύπλιο αποτέλεσε σημαντική πηγή εσόδων για την πόλη ( μαρτυρίες μάλιστα αναφέρουν ότι πόρνες από την Αθήνα είχαν παει στο Ναύπλιο και είχαν οργανώσει πρόχειρους οίκους ανοχής).

Για την ομάδα του Ερμή Σύρου δεν ξέρουμε πολλά.

Οσα γνωρίζουμε όμως είναι πολύ σπουδαία και σημαντικά.

Είναι σίγουρο ότι η πρώτη γυναίκα ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα ήταν Συριανή.

Ονομαζόταν Ελένη αλλά την έλεγαν χαριτολογώντας Ο «Ελένος».

Η Ελένη λοιπόν αγαπούσε παράφορα τον «ΕΡΜΗ Σύρου»ε.

Παλιοί θυμούνται ότι φορούσε τη φανέλα και το σωβρακάκι και ήταν παρούσα σε όλες τις προπονήσεις. Λυγάνε πως άνετα μπορούσε να παίξει με τους άντρες μπάλα, αλλά τα χρόνια εκείνα απαγορευόταν να δει άνδρας γάμπες γυναίκας, πόσο μάλλον γυναίκα σε επίσημο ματς. Ο «Ελένος», ήταν η πιο αγαπητή κοπέλα και στους ποδοσφαιριστές και στους παράγοντες και πιο πολύ στους φιλάθλους.

Αργότερα ο πολιτικός Πέτρος Ράλλης, , την διόρισε υπάλληλο στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και από εκεί μάλλον πήρε και τη σύνταξη της.

Ένα άλλο ακόμα που γνωρίζουμε για την ομάδα του Ερμή συρου είναι ότι οι ποδοσφαιριστές φορούσαν πολύ φαρδιά σώβρακα και έτσι είχαν κολλήσει σε όλη την ομάδα του ΕΡΜΗ το παρατσούκλι και τους έλεγαν σώβρακα.

Ο Ερμής Σύρου είχε ένα φημισμένο εξτρέμ. Αλλά όπως λένε ηταν τόσο βαρύς «που χρειαζόταν βίντσι για να κουνήσει». Βασικά έμοιαζε σαν να βαριέται. Περίμενε να του πασάρουν τη μπάλα. Αλλά μόλις έπαιρνε τη μπάλα ανέπτυσσε τέτοια ταχύτητα που τις περισσότερες φορές έμπαινε μέσα στα γκολπόστ μαζί με την μπάλα. Αυτός ήταν ο Πότσιος. Οι φίλαθλοι του φώναζαν «κουνήσου Πότσιε …εσύ θα βάλεις γκολ».

Επίσης σέντερ-φορ του ΕΡΜΗ ήταν και ο Ιωάννης Τόπακας – μετέπειτα προπονητής και σέντερ-χαφ στην ΕΛΛΑΣ.

Αξίζει επίσης να πούμε ότι αργότερα διεξήχθη άλλη μια εκδρομή Ναυπλιωτών στην Σύρο.

Στην Φωτογραφία βλέπετε ένα «ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΥ Γ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΕ ΤΗΝΟ-ΣΥΡΟ ΜΕ ΤΟ ΑΤΜΟΠΛΟΙΟ "ΚΑΔΙΩ" ΣΤΙΣ 30/09 - 02/10/1950. Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΝΔΥΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΦΙΛΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ "ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΡΟΥ" ΟΠΟΥ Ο ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 1-0.»


Το Πλοιο Καδιώ.


Το απόγευμα μετά την λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα έγινε δεξίωση των προσκόπων Ναυπλίου στην Λέσχη των προσκόπων Σύρου και του συμβουλίου και των ποδοσφαιριστών του Πανναυπλιακού στη Λέσχη του Ερμή Σύρου. Την επομένη 9 Ιουνίου, οι Ναυπλιείς ταξίδεψαν στο γειτονικό νησί της Δήλου κι επισκέφτηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, αφού επέστρεψαν στην Σύρο, αναχώρησαν αμέσως για το ταξίδι της επιστροφής στο Ναύπλιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΗΧΩ"

Η Φωτογραφία μέσα στο πλοίο: 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 1930

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΤΜΟΠΛΟΙΟΥ "ΛΕΩΝ" ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΝ ΕΚ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝΟΝ ΣΙΦΝΟΝ ΚΑΙ ΔΗΛΌΝ.

ΚΑΘΙΜΕΝΟΙ ΔΗΜ. ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΕΙΛΕΛΗΣ

ΟΡΘΙΟΙ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ 1. ΕΥΑΓΓ. ΜΑΛΛΙΟΣ 2. ΓΑΛΑΝΟΣ ΣΤΑΘΜΑΡΧΗΣ ΣΠΑΠ 3. ΕΥΑΓΓ. ΜΠΑΚΕΑΣ 4. ... ΑΝΕΣΤΗΣ ΕΞ ΑΡΓΟΥΣ 5. .... 6. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΓΙΑΣ 7. ΠΑΝΑΓ. ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛ/ΦΟΣ 8. ... ΚΟΝΤΟΣ

Από το αρχείο του Μάκη Κομνηνού

Πηγή: Πανναυπλιακού Ιστορία https://www.argolikeseidhseis.gr/2016/08/1930.html

Πηγή: ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΛΙΟ


327 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page