Η Σύρος έκτος από ένα ζωντανό Αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό μουσείο θεωρείται και είναι ένα σπάνιο γεωλογικό μουσείο από τα σημαντικότερα στον κόσμο.
Σε ταυτό το άρθρο και έρευνα διαβάστε … Για πρώτη φορά με απλά και κατανοητά λόγια μια έκθεση του μοναδικού ορυκτού πλούτου της Σύρου. Φωτογραφίες από πραγματικά Συριανά πετρώματα και ορυκτά.
Η Σύρος είναι από τα πιο πλούσια σε ορυκτό πλούτο νησιά στην Ελλάδα. Ολόκληρο το νησί είναι ένα γεωλογικό μουσείο που όμοιό του δύσκολα βρίσκεται. Το νησί μας θεωρείται η πιο σημαντικη τοποθεσία κυανοσχιστόλιθων και εκλογιτών στον κόσμο. Αυτό ενώ στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα γνωστό, στην Ελλάδα και ακόμα πιο πολύ στην ίδια την Σύρο έχει μείνει σχεδόν άγνωστο και το πιο σημαντικό εντελώς ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο
Στην απαρχή του πλανήτη μας πριν από εκατομμύρια χρόνια η Σύρος, και γενικότερα όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, αποτελούσε το βυθό μιας αβαθούς θάλασσας. Μια σειρά από ισχυρές δονήσεις προκάλεσε την άνοδο των πετρωμάτων του βυθού. Η σημερινή μορφή του νησιού διαμορφώθηκε αιώνες αργότερα, έπειτα από μια μακρά διαδικασία μεταμορφώσεων. Για αυτό και η Σύρος είναι πολύ γνώστη στον γεωλογικό κόσμο για τα σημαντικά και σπουδαία «μεταμορφωμένα πέτρωματα» της.
Μεταμορφωμένα πετρώματα είναι εκείνα τα πετρώματα, τα οποία προκύπτουν από άλλα προϋπάρχοντα μετά από ιστολογικές, ορυκτολογικές και χημικές μεταβολές όπως τεράστιες πιέσεις, μεγάλες θερμοκρασίες και πρόσμειξη θερμών διαλυμάτων αέριων οι οποίες επενεργούν στα [πετρώματα χωρίς όμως να περάσουν από το στάδιο της τήξης. Χοντρικά και πιο απλά και κατανοητά να έχετε στον νου σας ότι τα πετρώματα αυτά δημιουργήθηκαν όταν για γεωλογικούς λόγους συμπιέστηκαν με τρομερές δυνάμεις μεταξύ τους και έτσι δημιούργησαν ένα νέο πέτρωμα που περιείχε όλα τα προηγούμενα. Η Σύρος σήμερα παρουσιάζει ορεινό χαρακτήρα, (Πάνω Μεριά), όπου βρίσκεται και η υψηλότερη κορυφή, ο Πύργος, με ύψος 442 μέτρα. Στην Πάνω Μεριά οι πλαγιές των βουνών είναι πολύ απότομες, ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά του νησιού, τα εδάφη έχουν υποστεί διάβρωση με έντονες. Φυσικό όριο ανάμεσα στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νησιού αποτελεί η δεξιά όχθη του ρέματος, που εκβάλει στον όρμο Κίνι, δημιουργώντας αμμώδη παραλία με αβαθή θάλασσα.
Σε αντίθεση με την Πάνω Μεριά, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σύρου είναι λοφώδες και επίπεδο, ενώ σχηματίζει σχετικά μεγάλες κοιλάδες, όπως της Βάρης, της Ποσειδωνίας, κ.ά. Τα πετρώματα που κυριαρχούν στο νησί είναι το μάρμαρο και ο σχιστόλιθος, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία, καθώς έχουν να δώσουν διαχρονικά αρκετά σημαντικά στοιχεία. Πηγή: Απρίλιος 2003 από την ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών Τα πετρώματα είναι τα στερεά υλικά από τα οποία αποτελείται ο φλοιός της γης το ανώτερο δηλαδή στρώμα της λιθόσφαιρας. Είναι συγκεντρώσεις ή αποθέσεις υλικών σε στερεά μορφή και σχηματίζονται με διάφορες διαδικασίες είτε μέσα στο εσωτερικό της γης είτε πάνω στην επιφάνεια της. Μερικά από αυτά εμφανίζονται κατά συμπαγείς μάζες όπως ο γρανίτης ή ο ασβεστόλιθος που η Σύρος είναι γεμάτη από αυτά.
Το 1845, ένας Γερμανός γεωλόγος ονόματι Χάουζμαν ανακάλυψε στη Σύρο ένα ορυκτό με ένα εντυπωσιακό μπλε χρώμα που το ονόμασε γλαυκοφανή (από το γλαυκός + φαίνεσθε, δηλαδή φαίνεται κυανούς). Από τότε, οι σχιστές πέτρες του νησιού που περιείχαν γλαυκοφανή πήραν το όνομα κυανοσχιστόλιθοι. Μαζί με τους κυανοσχιστόλιθους απαντούν και κάποια άλλα πετρώματα με ορυκτά σε βαθυκόκκινα και σμαραγδοπράσινα χρώματα που ονομάσθηκαν εκλογίτες λόγω της διαλεχτής, εκλεκτής ομορφιάς τους. Τόσο οι κυανοσχιστόλιθοι όσο και οι εκλογίτες δημιουργήθηκαν καταμεσής.
Με ένα φίλο μου φοιτητή γεωλογίας συζητούσαμε καιρό τώρα για τον πλούσιο αυτόν γεωλογικό πλούτο του νησιού μας. Κάποια στιγμή του πρότεινα να με βοηθήσει να γράψω ένα άρθρο απλό και κατανοητό ώστε οι φίλοι και αναγνώστες μου να μάθουν και πιο πολύ να κατανοήσουν την άξια του σπουδαίου και ιστορικού αυτού γεωλογικού θησαυρού που έχουμε και πατάμε στο νησί μας και ελάχιστοι γνωρίζουμε. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε αυτή η έρευνα.
ΕΠΙΤΗΔΕΣ δεν αναφέρω ακριβή θέση και τις περιοχές που βρίσκονται τα ορυκτά. Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι όχι για να μην σας δείξω που είναι άλλα για την προστασία των ορυκτών και του ορυκτού μας πλούτου. Οι γνωστές και οι εξειδικευμένοι θα ξέρουν και θα το βρουν πολύ εύκολα. Οι υπόλοιποι εμείς απλά απολαμβάνουμε και νοιώθουμε χαρά και υπηρηφάνεια για ένα ακόμα ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ Στην αρχή σας κάνω μια εισαγωγή γενική για να πάρετε μια ιδέα του τι και που υπάρχουν ορυκτά στην Σύρο. Ακλουθούν φωτογραφίες. Οι οποίες είναι πραγματικά ΣΥΡΙΑΝΑ ορυκτά και πετρώματα τα οποία έχουμε φωτογραφήσει και όχι φωτογραφίες δείγματα από κάποιο βιβλίο ορυκτολογίας.
ΟΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΣΤΟ ΆΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΟ
Στην περιγραφή των φωτογραφιών σας αναφέρω και την χρησιμότητα η την άξια τους την οποία θα εκτιμήσετε διαβάζοντας περισσότερα η ρωτώντας ειδικευόμενους γνώστες. Επίτηδες επαναλαμβάνω δεν δίνω ακριβείς τοποθεσίες. Η Σύρος έχεις πολλά ορυκτά και είναι διασκορπισμένα σε όλο το νησί. Οι περιοχές που συνάντα κανείς τα περισσότερα ορυκτά σε γενικές γραμμές είναι Ξεκινάμε μια μια.
1 - Η Άνω Σύρος όπου εκεί συναντούμε τα πιο αξιόλογα και τα πιο καθαρά πετρώματα.. Όπως χαρακτηριστικά μου είπες ο φίλος και συνεργάτης μου Ορυκτολόγος που με βοήθησε στην έρευνα αυτή είναι τα σπάνια και τα πιο ευδιάκριτα . ευμεγέθη και εμφανή. Στην Άνω Σύρο συναντάμε Τουρμαλίνη σε πολύ καλή ποιότητα και άξια, Γρανάτη και αυτόν σε πολύ καλή ποιότητα άλλα και Μαγνητίτη με πολύ καλή κρυστάλλωση. Τι είναι ο μαγνητίτης. Είναι και αυτό ένα ορυκτό του σιδηρού (δεν θα σας μπλέξω με χημικούς τύπους … Όσοι ενδιαφέρεστε περισσότερο ψάξτε μόνοι σας. Εδω κάνουμε μια αναφορά περιγραφική για τους απλούς φίλους και αναγνωστώ μας. Ο μαγνητίτης είναι «Σπινελιος Σίδηρου» Η χρησιμότητα του είναι για γεωλογικές ερμηνείες (μεταλλευτικές ιστορικές έρευνες δηλαδή) αλλά και για συλλογή αξιόλογων ορυκτών. Αυτά είναι τα καλύτερα και σπουδαιότερα ορυκτά. Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα. Μένουμε στα σπουδαιότερα που αξίζει ένας Συριανός να γνωρίζει ότι έχει ο τόπος του. Πάντα φυσικά σε ένα έμπειρο και εξειδικευμένο «μάτι» 2 - Η μεγαλύτερη έκπληξη σε κάποιον που γνωρίζει είναι η περιοχή που καλύπτει τα Βαπόρια συμπεριλαμβανομένης και της Δόξας. Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Έχει τόσα ορυκτά που ένας γνωστής κυριολεκτικά ΤΑ ΧΑΝΕΙ με αυτά που βλέπει. Τι υπάρχει εκεί? Έχουμε εμφανίσεις Ακτινόλιθου, Σιδηροπυρίτη, Γρανάτη, και Τουρμαλίνη άλλα όχι σε μεγάλο βαθμό από όσο βρίσκεται σε άλλες περιοχές της Σύρου αυτό το σπουδαίο ορυκτό.
3 - Μια άλλη περιοχή είναι η γνώστη Αμπέλα. Αξίζει να τανύουμε ιδιαίτερα ότι γενικότερα τα παράλια της Σύρου είναι γεμάτα με ορυκτά. Κάθε παράλια έχει ίσως ακόμα και τα δικά της ορυκτά. Η Αμπελα λοιπόν έχει Σιδηροπυρίτη, Χαλαζια, Μαλαχιτη και γενικότερα είναι πλούσια σε μέταλλα. Μην ξεχάστε άλλωστε ότι η Αμπελα είχε ένα από τα σπουδαιότερα Μεταλλεία. Ορυχεία της Σύρου. 4 - Μια ακόμα αξιόλογη και πλούσια περιοχή σε ορυκτό πλούτο είναι το Όμορφο Κίνι μας. Στο Κίνι έχουμε τον περίφημο Εκλογίτη που είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και χαρακτηριστικά πετρώματα της Σύρου. Ο Εκλογικτης είναι ένα πέτρωμα που αποτελείτε από διάφορα άλλα ορυκτά. Αυτά είναι: Γρανατης, Ομφακίτης και Γραυκοφανής.\ Η Άξια του Εκλογιτη είναι ότι είναι ένα σπάνιο δυσεύρετο και συλλεκτικό πέτρωμα το όποιο είναι γενικά περιορισμένης εμφάνισης. Στο Κίνι επίσης έχουμε το ορυκτό Επίδοτο το όποιο στη περίπτωση της Σύρου δεν είναι σπάνιο είναι όμως ένα από τα κλασικά ορυκτά.
Αν το Επιδοτο είναι σε καλή κατάσταση είναι και αυτό από τα όμορφα συλλεκτικά ορυκτά. Το Κινι έχει και τον πανέμορφο Αιματητη. Ο Αιματητης είναι ένα ορυκτό του σιδηρού και θα λέγαμε με απλές λέξεις ότι είναι ένα ορυκτό λίγο πριν μετασχηματιστεί σε μέταλλο. Ένα χαρακτηριστικό που έχει ο Συριανός Αιματητης είναι ότι τον βρίσκουμε όχι σε μάζα άλλα σε φύλλα. Αυτά για το Κινι. 5 - Άλλη μια περιοχή που δεν φαντάζεστε ότι έχει αξιόλογα ορυκτά είναι… Τα Λαζαρέτα. Η περιοχή των Λαζαρέτων σφύζει από μια απίστευτη συλλογή πετρωμάτων και ορυκτών.. Έτσι λοιπόν έκτος από την τεράστια σε σημασία ιστορία του ιστορικού και σπάνιου πλέον για τα παγκοσμία δεδομένα κηρίου που δεσπόζει εκεί και που δυστυχώς καταρρέει είναι ένας παράδεισος για γεωλόγους Στα Λαζαρέτα παρατηρούμε και μια μικρή εμφάνιση ενός από α σπουδαιότερα ορυκτά πετρώματα της Σύρου τον Τουρμαλίνη την οποία όμως θα βρούμε σε άλλα μέρη της Σύρου σε πολύ μεγάλη εμφάνιση άλλα και σε μοναδική ποιότητα.
Ας πούμε δυο λόγια για το ορυκτό Τουρμαλίνη που είναι από τα πιο σπάνια ορυκτά και συναντάται στην Σύρο και για αυτόν τον λόγο έχει την δική του αίγλη και άξια. Το χαρακτηριστικό του ορυκτού αυτού είναι τα πολύ όμορφα «μαγικά» χρώματα του. Είναι Ημιπολύτιμος λίθος σε κάποιες περιπτώσεις άλλα και σε κάποιες άλλες που τα χρώματα του είναι περισσότερα φτανει και σε άξια ΠΟΛΙΤΥΜΟΥ ΛΙΘΟΥ. Η ποικιλία της Σύρου είναι η λεγόμενη «Μαύρη Ποικιλία» που ονομάζεται «Δραβιτης – Σολριτης» Οι περισσότερες μορφές του χρησιμοποιούνται ως πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι. Οι πιο σκούρες (ακατάλληλες για αυτή τη χρήση) σε συσκευές μέτρησης πίεσης, λόγω της πιεζοηλεκτρικής ιδιότητας που εμφανίζει. Ο Συριανός Τουρμαλίνης έχει ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακηριστικο. Εμφανίζεται σε υπερβασικο πέτρωμα. Δηλαδή σε ένα ιδιαίτερο πράσινο χρώμα. Δηλαδή για να καταλάβετε καλύτερα το πέτρωμα είναι πράσινο και το κρύσταλλος είναι κατάμαυρος και γυαλίζει.. Για αυτό σαν τον χαρακτήρισα «μαγικό» 6 –Άλλος ένας παράδεισος για ορυκτολόγους και γεωλόγους είναι η ωραία μας Άζόλιμνος και η γενικότερη περιοχή μαζί με τους Σαντορινιούς. Δεν φαντάζεστε τι έχουμε εδω. Καθόλου τυχαίο ότι εκεί υπήρχαν ορυχεία. Η Άζόλιμνος έχει ένα ερυθρωπό καλοσχηματισμένο Γρανάτη που τον συναντάμε σε πέτρωμα «Κυανοσχιστολιθικο» Όμορφο σύνθεση με ιδιαίτερη Συλλεκτική άξια. 7 – Η Σύρος ηταν γνωστή επίσης για τα ορυχεία Σμυρίδας. Τέτοια υπήρχαν στον Άγιο Δημήτριο από κάτω. Το λεγόμενο ορυχείο του Κασίδη. Και το ορυχείο που βρίσκεται πάνω στο δρόμο για τον άγιο Δημήτριο το γνωστό σπηλιά της Xαρίκλειας. Αυτό ξεκινούσε από το βουνό επάνω εκεί που βρίσκεται η εκκλησούλα Πανάχραντος και όλο το βουνό ήταν κούφιο με τα παλιά χρόνια να εργάζονται μέσα σε αυτό δεκάδες εργάτες. Η σμύριδα το κοινώς λεγόμενο "σμυρίγλι", είναι ένα δώρο της φύσης στην Σύρο και είναι ένα πέτρωμα που αποτελείται κυρίως από κορούνδιο και είναι μια ανάμιξη ΟΛΩΝ των πετρωμάτων που συναντώνται στην Σύρου. Των μαγνητίτη αιματίτη και λειμωνίτη χαλαζία, σιδηροπυρίτη, μοσχοβίτη, τουρμαλίνη, βιοτίτη κ.ά. Η Σμύριδα είναι γνώστη από στην αρχαιότητα. Το πέτρωμα αυτό είναι εξαιρετικά σκληρό και χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μυλοπετρών σε αλευρόμυλους. Κονιοποιημένο σε κόκκους και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να είναι ένα από τα σκληρότερα λειαντικά που υπάρχουν φυσικά στον πλανήτη Γη. Το γνωστό σμυριδόπανο ή γυαλόχαρτο είναι κονιοποιημένη σμύριδα.
Σαν σκόνη η σμύριδα αναμιγνύεται με ένα υγρό (νερό, έλαιο) για να δημιουργήσει μια πάστα που χρησιμοποιείται για το βούλωμα των δοχείων: το γυάλινο πώμα και το εσωτερικό του δοχείου προσαρμόζονται και με την πάστα σμύριδας η επαφή γίνεται τέλεια. Ένα μπουκάλι ή δοχείο βουλωμένο με σμύριδα σφραγίζεται, στην κυριολεξία. ερμητικά. Κάποτε η Σύρος είχε πολλά ορυχεία Σμυρίδας με πολλούς Συριανούς εργάτες να βγάζουν (πολύ δύσκολα και με πολύ ανθυγιεινές συνθήκες το ψωμιά τους είναι αλήθεια)
Φωτογραφίες 1 Γρανατης. Περιοχή Βάρη και περίχωρα. Ο Γρανατης ημιπολύτιμο ορυκτό και είναι από τα πιο όμορφα πυριτικά ορυκτά. 2 Κρύσταλλος χαλαζια τύπου σκήπτρου. Το λέμε έτσι γιατί η βάση είναι λεπτή ενώ από πάνω ο κρύσταλλος είναι πιο χονδρός και δημιουργείται πάνω από τον αρχικό κρύσταλλο. Είναι ένας κρύσταλλος που πάει να σχηματιστεί άλλα τον επικαλύπτει ένας άλλος πάνω του. Είναι επίσης ένα από τα πιο άμορφα ορυκτά που υπάρχουν . Λειτουργεί πολλές φόρες και σαν διακοσμητικό. Περιοχή που βρίσκεται γενικός χώρος Ποσειδωνίας. 3 Αυτό το όμορφο ορυκτό είναι μια συγκέντρωση πολλών κρύσταλλων Γρανάτη σε μια πετρά χαρακτηριστικό δείγμα σχιστολιθικού πετρώματος. 4 Αυτός είναι ο περιβόητος Σιδηροπυρίτης. Η Σύρος είναι κυριολεκτικά γεμάτη από αυτόν. Τον καταλαβαίνει κανείς από τις ασημοχρυσες μεταλλικές φλέβες που έχουν τα πετρώματα αυτά. Αυτές οι ασημοχρυσες «φλέβες» κυριολεκτικά μπορούμε να πούμε ότι κάνουν την Σύρο μας να «λάμπει» 5 πετρώματα με σμύριδα 6 παλιό ορυχείο σμυρίδας Αγ. Δημήτριος 7 Φοβερή συμπίεση πετρωμάτων Παναχραντος 8 Μια από τις εισόδους στο ορυχείο. Δεν υπάρχει πια 9 Ορυχεία Κασιδη 10 Αιματητης με χαλαζια α 11 Αιματητης με χαλαζια β 12 Αιματητης σε ανθρακικό πέτρωμα 13 ΑΚΤΙΝΟΛΙΘΟΣ 2 14 ΑΚΤΙΝΟΛΙΘΟΣ α 15 Ακτινολιθος Βαπόρια 2 16 Αλβιτης α 17 Ακτινολιθος Βαπόρια 18 Οπουδήποτε στην Σύρο 19 Αλβιτης β 20 Ασβεστόλιθος 21 Ασβεστόλιθος 22 Εισοχη (σπηλιά) με κρυστάλλους ασβεστίτη α 23 Εισοχη (σπηλιά) με κρυστάλλους ασβεστίτη β 24 Εισοχη (σπηλιά) με κρυστάλλους ασβεστίτη γ 24 Εκλογιτης 25 Εκλογιτης 1 26 Εκλογιτης α 27 Εκλογιτης β 29 ΕΠ{ΙΔΟΤΟ α 28 Ορυχείο Άγιος Δημήτριος 30 Επιδοτο β 31 Η άλλη πλευρά του ορυκτού Τουρμαλίνη 31Μαγνητητης 32 Μαγνητίτης ε 33 Μαγνητητης δ 36 Χαλαζίας με το πέτρωμα του γ 36 Χαλαζίας με το πέτρωμα του δ 37 Χαλαζίας με το πέτρωμα του β 38 Χαλαζίας με το πέτρωμα του α 39 Χαλαζια α 40 Χαλαζια 3 41 Τουρμαλίνης α 42 Τουρμαλίνης α (2) 43 Τουρμαλίνης 44 Τουρμαλίνης μαύρος 45 Τουρμαλίνης Με Χαλαζια α 46 Τουρμαλίνης Με Χαλαζια β 47 Σμιριγλι 48 Σιδηροπυρητης α 49 Σιδηροπυρητης β 50 Πυραμιδα Μαγνητιτη α 51 Πυραμιδα Μαγνγτιτη β 52 Πανω ασβεστολιθος με κοιτασμα σμυριδας 53 Μαλαχιτης Αμπελα 2 54 Μαλαχιτης Αμπελα 55 Γενικο Τα ορυκτα της Συρου 56 Γενικο Τα ορυκτά της Σύρου 2
Αυτά είναι τα κυριότερα χωρίς να λέμε ότι είναι ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ τα ορυκτά και τα πετρώματα της Σύρου. Η Σύρος έχεις πολύ πλούσιο ορυκτό πλούτο. Αν τον εκμεταλλευτούμε μπορούμε να κερδίσουμε πολλά και σε τουριστικό άλλα και σε οικονομικό επίπεδο. Θέλει μόνο γνώστες και έμπειρους στο αντικείμενο και να ξέρουν να χειριστούν σωστά το θέμα αυτό. Και προπαντός να το χειριστούν για το καλό του τόπου μας. Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου Σέργιο Ανδρονικίδη σπουδαστή γεωλογο στο πανεπιστήμιο Αθηνών για την βοήθεια του. Δεν ηταν εύκολη αυτή η βοήθεια του να το γνωρίζετε. Χρειάστηκαν δύσκολες επίπονες βόλτες μέσα στον Ήλιο και σε δύσβατα μέρη προκείμενου να συλλέξουμε τα σωστά και αντιπροσωπευτικά δείγματα. Να τα φωτογραφήσει και να τα αξιολογήσει έτσι ώστε να σας εξηγήσουμε τι βλέπετε… και πως το βλέπετε. Το άρθρο αυτό είναι απλά ενδεικτικό του τι υπάρχει στην Σύρο. Δεν περιμένει ακαδημαϊκές δάφνες ούτε επιδιώκει συγχαρητήρια από τον επιστημονικό ειδικευόμενο κόσμο . Έγινε και γράφτηκε με την πιο απλή γλώσσα , με αγάπη σεβασμό και μεράκι για να μάθει ο απλός κόσμος τι υπάρχει στην Σύρο μας. Καλώ όσους γνωρίζουν περισσότερα και έχουν την διάθεση να εμπλουτίσουν τις απλες αυτές πληροφορίες να το κάνουν σχολιάζοντας η με μηνύματα ώστε να συμπληρώσουμε τις οποιεσδήποτε ελλείψεις υπάρχουν και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Όσοι επιθυμείτε να εμβαθύνετε περισσότερο ψάξτε σε σχετικά βιβλία η σε site στο ιντερνέτ. ΥΓ: Το άρθρο και η έρευνα αυτή δεν τελειώνει εδω. Θα συνεχιστεί με ένα δεύτερο και τρίτο μέρος άλλα με διαφορετική θεματολόγια πάντα όμως βασισμένη στον ορυκτό πλούτο της Σύρου. Εν καιρό όμως. Δεν είναι εύκολο να βγουν αυτά τα άρθρα. Θέλουν πολύ δουλειά. Πολύ περπάτημα και προπαντός πολύ γράψιμο. Και κάτι ακόμα. Τα λάθη αν υπάρχουν είναι ανθρώπινα και δεν έχουν γίνει σκόπιμα φυσικά. Αν τα εντοπίσετε με ένα μήνυμα διορθώστε τα με σεβασμό στην ολη αυτή προσπάθεια και εγώ με την σειρά ευχαριστώντας σας θα τα διορθώσω και στα κείμενα η στις φωτογραφίες .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/enas.panagiotis/media_set?set=a.1380482515419404&type=3&fb_dtsg_ag=Adyw4SPFVXmkwgIxU_jaZRQLUSSGz33_-SHgnIc93xcOiA%3AAdzg_QfpjiWeBmVwNMObuZDtN6-JAgIaocF2akNJkPDacA
ΚΑΙ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/groups/263632537475861/permalink/481050342400745/
Παναγιώτης Κουλουμπής 10 Σεπτεμβρίου 2018 Ερμούπολη Σύρος Κυκλάδες Ελλάδα.
Comments