top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Ο Dan Brown Η Πολιτισμένη Σύρος Το Χαμένο Σύμβολο Η Αρχοντική Ποσειδωνια και τα σουβλάκια

Έγινε ενημέρωση: 17 Μαΐ 2018

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ αναγνώστες διάβασαν τι έγραφε ο διάσημος μυθιστοριογράφος Dan Brown. Μια τεραστία διαφήμιση για την Σύρο που η δια η Σύρος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να εκμεταλλευτεί, η... μήπως δεν ήξερε πώς να το κάνει?

Ένα από τα πιο ανεξήγητα (και τραγικά θα έλεγα) λάθη της Σύρου και των Συριανών είναι ότι ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκαν ότι ένας από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους συγγραφείς του κόσμου έγραψε σε ένα από τα διασημότερα και καλύτερα βιβλία του 20 αιώνα Το Χαμένο Σύμβολο (εκδοσεις Ψυχογιός) ...

...τέσσερις ολόκληρες σελίδες αναφερόμενος στην Σύρο την Ποσειδωνία, τις όμορφες και τον πολιτισμό της Σύρου και για ένα από τα διασημότερα χωρία της στο εξωτερικό. Την πανέμορφη και αρχοντική Ποσειδωνία.

Όσοι είχαμε διαβάσει με προσοχή το Βιβλίο του Νταν Μπράουν «Το Χαμένο Σύμβολο» ξαφνικά με μεγάλη έκπληξη στην σελίδα 309 (Ελληνική έκδοση, Εκδόσεις Ψυχογιός) αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι μιλά για τα νησιά του Αιγαίου Και …. ΝΑΙ!!! ειδικότερα ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΟ.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστορία ένας από τους βασικότερους πρωταγωνιστές και ήρωες του βιβλίου ο Ζάκαρι Σόλομον αποφασίζει να πάει να ζήσει για αρκετό καιρό σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου.

Από τις πρώτες λέξεις φαίνεται γιατί μεγάλος Νταν Μπράουν σκέφτηκε να προσθέσει την Ελλάδα και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά και μέσα σε όλα αυτά την τεραστία διαφήμιση που κάνει στην Σύρο για τους λόγους που επιλέγει ο ήρωας του να έρθει να μείνει στην Σύρο. Και οι λόγοι αυτοί είναι από τους χαρακτηριστικότερους που σκέφτονται όλοι οι «ξένοι» που θέλουν να έρθουν στα Ελληνικά Νησιά.

Γραφεί ο Νταν Μπράουν…

«Τα νησιά του Αιγαίου αποδεδείχθηκαν επίγειος παράδεισος. Το φως. Η Θάλασσα. Οι Γυναίκες»

Ο χαρακτήρας Ζάκαρι Σόλομον θέλοντας παράλληλα να αλλάξει την ζωή του και να ξεχάσει εντελώς το παρελθόν του αλλάζει όνομα. Παίρνει Ελληνικό (Οκ όχι τόσο εύστοχη η επιλογή του συγγραφέα στο «Ελληνικό όνομα» και μετονομάζεται σε Άνδρος Δαρείος. Νομίζω πως θα μπορούσε να το ψάξει λίγο πιο πολύ σχετικά με τα Ελληνικά ονόματα άλλα τέλος πάντων… )

Αλλο ένα ακόμα σπουδαίο στοιχείο που μας φωνάζει να εκμεταλλευτούμε ο συγγραφέας και αυτό είναι ότι η Ελλάδα και να νησιά προσφέρονται για ψυχοθεραπεία και ηρεμία, ακόμα και αλλαγή προσωπικότητας …)

Ο Νταν Μπράουν γραφεί χαρακτηριστικά τα συναισθήματα του ηρώα του.

«Νέες ελπίδες, Άρχισε μια νέα ζωή εξερευνώντας πρωτόγνωρες απολαύσεις. Η γαληνή που συνόδευε την ιστιοπλοΐα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου … Η απόλαυση των ζουμερών κομματιών αρνιού των περασμένων σε σουβλάκι … Η αδρεναλίνη που κατάκλυζε το σώμα του όταν βουτούσε από τα βράχια στα αφρισμένα νερά … Ξαναγεννήθηκα …»

Ο Άνδρος αγόρασε μια πολυτελέστατη βίλα στην Σύρο και έγινε μέλος της καλής αριστοκρατικής Ποσειδώνια.

Προσέξτε τι ωραία μηνύματα και τι διαφήμιση μας κάνει στην συνέχεια !!!

« Αυτός ο νέος κόσμος ηταν ένα περιβάλλον οπού κυριαρχούσαν όχι μόνο ο πλούτος αλλά και ο πολιτισμός σε συνδυασμό με την σωματική τελειότητα. Οι Γείτονες του φρόντιζαν εξίσου το σώμα και την πνεύμα τους, και αυτή η στάση ζωής ηταν μεταδοτική…»

Ο ¨Συριανός πλέον ήρωας του Νταν Μπράουν κάνει « … τζόκινγκ στις παραλίες της Σύρου και κάθεται ώρες στον Ήλιο για να μαυρίσει το χλομό σώμα του και διαβάζει βιβλία»

Ο Άνδρος ανάμεσα στις ομορφιές του Αιγαιοπελαγίτικου γαλάζιου, της ζεστής του Ελληνικού Ήλιου και στις «αραχτές του « στις παραλίες και τα σουβλατζίδικα επιλέγει να διαβάσει την Οδύσσεια του Όμηρου … «μαγεμένος από τις περιγραφές των πανίσχυρων πολεμιστών με τις μπρούτζινες πανοπλίες που είχαν πολεμήσει σε αυτά τα νησιά…»


Ο Άνδρος, αρχίζει να κάνει βάρη (ούτε αυτή η λεπτομέρεια είναι τυχαία καθ ότι η Σύρος εκείνη την εποχή που έγραφε το βιβλίο είχε τρία γυμναστήρια που λειτουργούσαν όλα με πολλούς Συριανούς να γυμνάζονται σε αυτά …) και αρχίζει να παρατηρεί ότι όσο γίνεται πιο .. ωραίος … « νοιώθει τα βλέμματα των γυναικών πάνω του και ο θαυμασμός τους ηταν μεθυστικός… Όλοι τον θαύμαζαν…»


Ο Νταν Μπράουν εξειδικευμένος στις συνομωσίες και στις μυστικές οργανώσεις γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Ερμούπoλη υπήρχαν πολλοί και διάσημοι τέκτονες.

Με κάποιο τρόπο φαίνεται ότι ο ήρωας του εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο και αρχίζει να μαθαίνει για αυτά τα θέματα.

Ανάμεσα … «στα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, και την θαυμάσια κουζίνα του νησιού …» αρχίζει να διαβάζει μέσα στην βίλα του με μυστικότητα τα μυστικά του τεκτονισμού ορμώμενος από μια εκπομπή που βλέπει στην τηλεόραση….




Ας δούμε τα παράπλευρα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν την σπουδαία αναφορά που διαβάστηκε και διαβάζεται ακόμα καθ ότι το συγκείμενο βιβλίο του συγγραφέα είναι από τα καλύτερα που έχει γράψει και συνεχίζει να πουλάρι και θα πουλάει ακόμα μένοντας κλασικό.

Ψαχνόμαστε με διαφόρους τρόπους σκορπώντας χιλιάδες ευρώ που μας στα αλήθεια μας λείπουν και έχουμε ανάγκη σαν λαός, σαν κοινωνία και σαν νησί σε ασήμαντους και άσημους, μικρούς και επίβουλους επιχειρηματίες που τσεπώνουν τα χρήματα μας, τα προερχόμενα από τους πανάκριβους φόρους μας, το πανάκριβο νερό μας το πανάκριβο ηλεκτρικό μας ρεύμα για να μας διαφημίσουν υποτίθεται στον κόσμο.

Στον αντίποδα έχουμε ένα από του μεγαλύτερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα με εκατομμύρια πώλησης σε όλο τον πλανήτη. Με σενάρια, ταινίες. Ολόκληρες ομάδες ανθρώπων που εργάζονται για αυτόν ταξιδεύοντας η διαμένοντας σε ολόκληρο τον κόσμο ερευνώντας, διορθώνοντας και προτείνοντας του θέματα. Ιδέες και ότι άλλο χρειάζεται για να γραφεί τα βιβλία του/

Ο τεράστιος αυτος συγγραφέας μας κάνει μια δωρεάν διαφήμιση και κανείς δεν νοιάστηκε να κάνει τίποτα.

Μιλά για τον Ήλιο μας. Τον πολιτισμό μας , τις ομορφιές μας, τις παραλίες μας τις καθαρές θάλασσες μας τα αρνίσια παιδάκια μας, ακόμα και τα σουβλάκια και τις όμορφες γυναίκες μας.

Θα έπρεπε κατά την γνώμη μου αυτές ακριβώς οι σελίδες και αναφορές να τις έχουμε σημαία και λάβαρο του διαφημιστικού μας χάρτη.




Καλούμε στο νησί αμφιβόλου άξιας και αμφιβόλου βοηθείας ανθρώπους να μας διαφημίσουν το νησί μας και τιμούμε διαφόρους ασχέτους τύπους και κανείς δεν σκέφτηκε να καλέσει τον Νταν Μπράουν απλά και μόνο να μείνει μια δυο μέρες στην Σύρο να βγάλει μερικές φωτογραφίες στην Ποσειδωνια και στην νεοκλασική Ερμουπόλη και βγάλει μερικές ακόμα φωτογραφίες τρώγοντας σουβλάκι και γευόμενος την «όμορφη κουζίνα του νησιού» και μερικές ακόμα κολυμπώντας στα γαλανά νερά που με τόση αγάπη και σεβασμό αναφέρει στο βιβλίο του.

Λάθη… Λάθη Λάθη που ασταμάτητα πράττουμε γιατί δεν έχουμε ανθρώπους που να ξέρουν να εκτιμούν, να ξεχωρίζουν, να μελετούν και να ανακαλύπτουν.

Οι κρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας.

Πιστέψτε με… Εγώ προσωπικά έχω αρχίσει ήδη ενέργειες ο Νταν Μπράουν να έρθει στην Σύρο.

Εύχομαι και εσείς να εύχεστε να έρθει σύντομα εκείνη η πού θα σφίξουμε το χέρι του Νταν Μπράουν εδω στο νησί μας στην Σύρο και να τον ευχαριστήσουμε. Να τον κεράσουμε ένα σουβλάκι και να τον πάμε μια βόλτα στην Αρχοντική Ποσειδωνια και στα πανέμορφα χωριά μας και να κάνουμε μια βόλτα μαζί στην Πανέμορφη νεοκλασική Ερμουπόλη και την μοναδική μεσαιωνική Άνω Σύρο μας ξεναγώντας τον και εξιστορώντας του την τεραστία ιστορία μας.

Είμαι σίγουρος ότι φεύγοντας από την Σύρο θα έχει έτοιμο ένα ακόμα βιβλίο αποκλειστικά για την Σύρο. Και τότε θα αποδείξουμε ότι δεν χρειάζονται να κατασπαταλάμε τα χρήματα μας σε αναμφίβολου «διαφημιστικές ενέργειες, άλλα σε μερικές απλές άλλα ωστόσο εξυπνες ιδέες.

Παναγιώτης Κουλουμπής

4 Μαρτίου 2018

Ερμούπολη, Σύρος, Κυκλάδες, Ελλάδα




ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/enas.panagiotis/media_set?set=a.1219960338138290.1073742175.100003730060062&type=3

478 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page