top of page

Ναυτικές Εορτές Σύρου Θεσμός Παράδοση Τοπική και Εθνική Υποχρέωση

  • Εικόνα συγγραφέα: Παναγιώτης Κουλουμπής
    Παναγιώτης Κουλουμπής
  • 7 Μαρ 2018
  • διαβάστηκε 5 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 14 Μαρ 2018



Οι Ναυτικές Εορτές Σύρου Θεσμός Παράδοση Τοπική και Εθνική Υποχρέωση

Η «Ναυτική Εβδομάδα» για τον Έλληνα, είναι Θεσμός και Παράδοση.

Αι «Ναυτικαι Εορται» ηταν Ναυτικές γιορτές που οι ρίζες της ξεκινούσαν από την αρχαιότητα όταν στις παραλιακές πόλεις εορτάζονταν τα Δελφίνια, τα Πλοιοθέσια, τα Κυβερνήσια και τα Ποσειδώνια.

Φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζουμε ως σήμερα ότι αναβιώθηκαν στην Ερμουπόλη στις αρχές του 19ου αιώνα αφιερωμένες στην Θάλασσα και σε όσους βρισκόταν κοντά σε αυτήν.


Οι λόγοι που οδήγησαν τους Συριανούς εκείνης της εποχής να ξανά ξεκινήσουν τις Ναυτικές γιορτές ηταν απλούστατος. Η Ερμουπόλη ηταν το σημαντικότερο Ελληνικό λιμάνι λιμάνι διαθέτοντας δική της Ναυτιλία. Τελωνείο, Καρνάγια και Νεώρια, άλλα το σπουδαιότερο τον Πρώτο Ναυτικό Όμιλο στην Ελλάδα και το Πρώτο Λύκειο Ελληνίδων.

Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου ξεκινάει ουσιαστικά από το 1893, ήταν το δεύτερο κωπηλατικό σωματείο του ελληνικού κράτους . Βλ.<< Καταστατικόν του Ομίλου Ερετών Ερμουπόλεως >> 7 Μαρτίου 1894,ΦΕΚ Γ’ 29 Μαρτίου 1894 (βιβλίο, Αθλητισμός και όψεις της αστικής κοινωνικότητας Σελ. 311 Χριστιάνα Κουλούρη ) ενώ το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου ιδρύθηκε το 1915 και είναι το πρώτο περιφερειακό Λύκειο, μετά την ίδρυση του Κεντρικού Λυκείου των Αθηνών (1911).


Και τα δυο αυτά Συριανά Πολιτιστικά κέντρα είχαν στην εποχή τους πάμπολλες διοργανώσεις διαφόρων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με στοιχειά που έχουμε χωρίς όμως να είμαστε απόλυτα σίγουροι φαίνεται πως ίσως σε κοινή συνεργασία Και ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΝΩΝ της Αθηνάς (ας μην ξεχνάμε πως ιδρυτικά μέλη άλλα και μετέπειτα απλά μέλη στελέχωναν και τα τρία σωματεία), να διοργανώνουν αυτές τις ναυτικές εορτές.

Αθλοπαιδιές. Κολυμβητικοί Αγώνες, Κωπηλατικοί αγώνες, ψαράδικες βραδιές, χορευτικά, παραδοσιακή μουσική, σημαιοστολισμός με συμμετοχή πλοίων και διαφόρων εργαζόμενων στην θάλασσα και από τα καρνάγια. Σπουδαία η συμμετοχή του Νεωρίου οπού «έβγαζε» τα ρυμουλκά του γεμίζοντας τα Συριανούς κάνοντας βόλτες μέσα στο λιμάνι και αν πολλές φορές αυτές οι βόλτες έβγαιναν από το λιμάνι φτάνοντας μέχρι τον Φάρο στο Γαϊδουρονήσι που εκείνη την εποχή λειτουργούσε ακόμα κανονικά και με φαροφύλακα. Η Δημοτική Μπάντα παιάνιζε μουσικές, ο κόσμος κυκλοφορούσε με τα καλά του, ένιπτε με ναυτικές ενδυμασίες ειδικότερα τα παιδιά, πρόσκοποι δημιουργούσαν ναυτικές δράσεις, καϊκάκια και ψαρόβαρκες δημιουργούσαν βαρκαρόλες και βράδυνες βόλτες με φαναράκια δημιουργώντας ένα μαγευτικό απόλυτα νησιωτικό και θαλασσινό σκηνικό που άφηνε μια αίσθηση Εθνικής υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο.


Στο τέλος των Εορτών το τελευταίο βράδυ όλοι περίμεναν τα πυροτεχνήματα.

Ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα που έκαναν τον ουρανό να λάμπει τον εθνικό ύμνο να ακούγεται από τα μεγάφωνα και τους νησιώτες Συριανούς συμπολίτες μας να νοιώθουν εθνική ανάταση και υπερηφάνεια.



Οι Ναυτικές Εορτές που ξεκίνησαν από την Σύρο αργότερα υιοθετήθηκαν από το Ελληνικό κράτος και μετονομαστήκαν σε Ναυτική Εβδομάδα και θεσμοθετήθηκε να διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό και το Ελληνικό κράτος.

Η «Ναυτική Εβδομάδα» καθιερώθηκε και εορταζόταν από το 1933, στην αρχή κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, και ανά διετία αργότερα, με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, χωρίς αναφορά σε... κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός.

Οι μοναδικές φορές που δεν έγινε ναυτική Εβδομάδα ηταν την περίοδο της κατοχής και το 2004 με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.



Όπως όμως όλα τα ωραία σε τούτη την χώρα, ο-πως όλα όσα κάνουν τους Έλληνες να νοιώθουν Εθνική υπηρηφάνεια και αγάπη για τον τόπο και την θάλασσα του και αυτό κάποια στιγμή σταμάτησε με βίαιο και ύπουλο τρόπο να γίνεται.

Δυστυχώς ο τελευταίος εορτασμός της "Ναυτικής Εβδομάδας" πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2008, υπό τον τίτλο "Ελάτε να γνωρίσετε τους ανθρώπους της θάλασσας" σε ολόκληρη την Ελλάδα και με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Τότε ο θεσμός συμπλήρωνε 75 χρόνια.

Το 2010, η «Ναυτική Εβδομάδα» δεν γιορτάστηκε. Μια λιτή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ανέφερε «ο διετής πανελλήνιος εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας δεν θα γίνει λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, της σημαντικής μείωσης του λειτουργικού σκέλους του Π/Υ ΓΕΝ και της περιστολής των κρατικών δαπανών».

Το 2012, η «Ναυτική Εβδομάδα» και πάλι δεν γιορτάστηκε χωρίς ωστόσο κανένας Κρατικός Φορέας να αναφέρει κάτι.

Αξίζει να διαβάσετε τι έγραψε ο κος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος - Υποναύαρχος ΛΣ (εα)

τον Ιούλιο του 2012 στην Αλεξανδρούπολη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ.

Η «Ναυτική Εβδομάδα» για τον Έλληνα, είναι Θεσμός και Παράδοση.

Τιμή στη θάλασσα λοιπόν, η Ναυτική Εβδομάδα, που μαζί της συνδέθηκε και εξακολουθεί να συνδέεται η ιστορία της πατρίδας μας, με την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο, με τις ένδοξες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, με την μακραίωνη παράδοση στο Εμπορικό Ναυτικό, τη ναυτική τέχνη, με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, με το τεράστιο πλήθος νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, με τους χιλιάδες ψαράδες, με ένα Αρχιπέλαγος λίκνο του ελληνικού πολιτισμού και τόσα άλλα.

Χωρίς θεσμούς δεν υπάρχει κοινωνία και χωρίς παράδοση δεν υπάρχει πρόοδος. Για τον Έλληνα η θάλασσα δεν είναι απλά ένα ταξίδι ή μια περιπέτεια αλλά ένας τρόπος ζωής που μονιάζει και μανιάζει μαζί της ένας λαός ολάκερος, μια ιστορία απέραντη.

Με τη "Ναυτική Εβδομάδα" ο καθένας μας γνωρίζει καλυτέρα τον «κόσμο και τους ανθρώπους της θάλασσας», αλλά και γιορτάζει κάθε βιωματικό ερέθισμα από την θάλασσα.

Θα απαριθμήσω μερικές μόνο εκδηλώσεις από παλαιοτέρους εορτασμούς της στην Αλεξανδρούπολη, Καλαμάτα και Κύμη όπου έτυχε να υπηρετήσω ως Λιμενάρχης διοργανώνοντας επί σειρά ετών τον εορτασμό της "Ναυτικής Εβδομάδας".

Τι κόστιζε στο Κράτος, η «γιορτή σαρδέλας» που διοργάνωναν οι Τοπικές Εφορείες Πρόσκοπων ή οι «Σύλλογοι ερασιτεχνών αλιέων» και άλλοι ιδιωτικοί φορείς;

Τι κόστιζε στο Κράτος, η «βαρκαρόλα» στο πέλαγος, με τα πλοία που προσέφεραν αφιλοκερδώς οι πλοιοκτήτες τους, και την επίσης αφιλοκερδή πρόσφορα «Χορωδιών », «Τροβαδούρων», «Καλλιτεχνικών ομίλων» κλπ, που έφερναν τον κόσμο πιο κοντά στη θάλασσα, διασκεδάζοντάς τον ;

Τι κόστιζε στο Κράτος, η Έκθεση φωτογραφίας « Ακτές και θάλασσες του Έβρου » από την Οικολογική Εταιρεία Έβρου ;

Τι κόστιζε στο Κράτος, η διοργάνωση κολυμβητικών και ιστιοπλοϊκών αγώνων από τους Ναυτικούς, Αθλητικούς Ομίλους και τα Σωματεία ;

Τι κόστιζε στο Κράτος, η βράβευση μαθητών για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις για την προστασία της θάλασσας από την HELMEPA σε συνεργασία με τα Λιμεναρχεία και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης ;

Τι κόστιζε στο Κράτος, ο διαγωνισμός καλλίτερης βιτρίνας με ναυτικό θέμα όπου τα κατά τόπους Εμπορικά Επιμελητήρια δραστηριοποιούντο σε συνεργασία με τους Δήμους και αθλοθετούσαν συμβολικά βραβεία;

Τι κόστιζε στο Κράτος, η επίσκεψη του κοινού σε εμπορικά πλοία, λιμάνια, φάρους κλπ που βοηθούσε στη διατήρηση της αγάπης του προς τη θάλασσα, την ανάπτυξη της καλλιέργειας του ναυτικού πνεύματος στους νέους, την προσέλκυση τους στα ναυτικά επαγγέλματα και τόσα άλλα ;

Τι κόστιζε στο Κράτος , η « επιμνημόσυνη δέηση » και η ρίψη στεφάνου στη θάλασσα υπέρ του « Αφανούς Ναύτη »

Για την Ελλάδα, την άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα, ως γεωγραφία και ως ιδέα, η πηγή της ζωής της βρίσκεται σε αυτή.

Η σημασία της, αιώνες τώρα, αποκρυσταλλώνεται στη ρήση του Περικλή « μέγα το της θαλάσσης κράτος » που κοσμεί το θυρεό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού .

Όμως, το « της θαλάσσης μέγα κράτος » παραμένει μέγα και αξιοποιήσιμο μόνο όταν η πατρίδα το θυμάται και το τιμά όπως έκανε τόσα χρόνια με τη "Ναυτική Εβδομάδα" χωρίς αναβολές, αναστολές και ματαιώσεις ….

Πριν δυο χρονιά σκεφτήκαμε εγώ μαζί με τον φίλο μου Μιχάλη Σκόρδη (αξιωματικό ε.α) να κάνουμε πρόταση στον Δήμο να αναβιώσουμε τις Ναυτικές Εορτές. Συναντήσαμε δυσκολίες. Η σημαντικότερη από αυτές τις δυσκολίες ηταν ότι δεν γνώριζαν οι νέοι άνθρωποι την Ναυτική Εβδομάδα και δεν κατανόησαν την σπουδαιότητα της.

Δεν εγκαταλείψαμε τις προσπάθειες. Συνεχίσαμε να παλεύουμε. Φέτος πάλι με την βοήθεια Του Συλλόγου παλαίμαχων Ναυτικών, Του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, Του Λυκείου Ελληνίδων και ΟΛΩΝ ΟΣΟΩΝ ΘΕΛΟΥΝ να βοηθήσουν ξαναπεινάμε με γνώση και εμπειρία πλέον.

Αυτήν την φορά θα το ατυχούμε. Και θέλουμε την βοήθεια όλων των συμπολιτών μας άλλα και όσων κατανοούν την σημαντικότητα της Ναυτικής Αυτής Γιορτής στο κοινό αίσθημα των νησιωτών, των ναυτικών και της εθνικής μας υπερηφάνειας εν μέσω μάλιστα των τεράστιων εθνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε σε ένα σχεδόν εμπόλεμο κλίμα.

Αυτήν Την φορά Οι Ναυτικές εορτές ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ… Για τον καλό όλων μας.

Ευχαριστώ πολύ τον ΝΟΣ, Την Ντίνα Συκουτρή, τον Σύλλογο Ναυτικών Σύρου για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ: « ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ », ΑΝΑΒΟΛΗ, ΜΑΤΑΙΩΣΗ Η’ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ; http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/07/blog-post_2117.html#ixzz593EtlJpz

Παναγιώτης Κουλουμπής

7 Μαρτίου 2018

Ερμούπολη. Σύρος, Κυκλάδες Ελλάδα.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/enas.panagiotis/media_set?set=a.1221893474611643.1073742176.100003730060062&type=3&pnref=story

Comments


Syros.Stories © 2018 by Panagiotis Kouloumpis. All Rights Reserved

bottom of page