top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Η Πρώτη Συριανή Μπύρα με αγνά Υλικά Συριανό Θυμαρίσιο Μέλι & Νερό

Η Πρώτη Συριανή Μπύρα καμωμένη από αγνά υλικά και Συριανό Θυμαρίσιο Μέλι Δέκα χρόνια πριν κυκλοφόρησε στην Σύρο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό φιαλών μια μπύρα εντελώς αγνή και καμωμένη με τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο με φανταστική γεύση και απίθανο ωραίο ευχάριστο στο μάτι μπουκάλι και απίστευτα έξυπνο όνομα. Μια μπύρα που στα βασικά υλικά της περιείχε ότι ακριβώς έκαναν διάσημα και τα Συριανά λουκούμια. Αγνό Συριανό Θυμαρίσιο Μέλι και πηγαδίσιο Συριανό νερό. Αυτή η μπύρα είναι η GOLD BEER του Γεράσιμου Πολίτη.

Και αυτή είναι η ιστορία της.

Η Gold Beer είναι το κλασικό παράδειγμα δημιουργικότητα ενός ανθρώπου που σκέφτηκε κάτι ωραίο. Έξυπνο δημιουργικό και προσωπικό και το υλοποίησε με γνώμονα όχι το κέρδος αλλά την ομορφιά της δημιουργίας, τις σχέσεις των ανθρώπων και την προσφορά σε κάτι που αγαπήσει και του αρέσει. Το Αποτέλεσμα τελικά είναι μια ακόμα πρωτοπορία και μια ακόμα απόδειξη ότι όταν αγαπάς και σέβεσαι κάτι το χαρίζεις στον κόσμο και δεν το φυλακίζεις στην βωμό των συμφερόντων και της ψυχρής εμπορικοποίησης.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα φίλος κέρασε ένα άλλο φίλο μια σπιτική μπύρα που είχε φτιάξει. Λέει ο ίδιος περιγράφοντας την ιστορία του. « Η μεγάλη μου αγάπη γι' αυτήν καθώς είναι το μόνο ποτό που πίνω και της έχω μεγάλη αδυναμία, είναι οι λόγοι που με έκαναν να ξεκινήσω να φτιάχνω μπύρα. Πρέπει να το θέλεις, Να το έχεις μέσα σου για να ξεκινήσεις μια τέτοια διαδικασία. Δεν είναι εύκολη δουλεία. Θέλεις μεράκι. Προσοχή, υπομονή και το σπουδαιότερο να πίνεις μπύρα. Να ξέρεις την γεύση της. Να σου αρέσει η μπύρα . Μόνο έτσι καταφέρνεις να φτάσεις στην σωστή γεύση και να πειραματιστείς με τα υλικά ώστε να πετέχιες την γεύση που οραματίζεσαι να έχει η ΔΙΚΗ ΣΟΥ μπύρα. Εγώ βασικά ξεκίνησα να φτιάχνω την μπύρα μου έχοντας στο μυαλό μου μόνο δυο απλά πράγματα. Να βρω μια ασχολία να περνώ τον χρόνο μου δημιουργικά όταν πάρω σύνταξη και ο άλλος ο ακόμα πιο σπουδαίος να φτιάξω μια μπύρα να προσφέρω στους φίλους μου.

Αυτά μόνο.. Όπως στα λέω.

Με ρωτάς για το όνομα που της έδωσα. Αλήθεια σου λέω η απόφαση ηταν εύκολη. Της έδωσα το όνομα της μεγάλης μου αγάπης της όμορφης σκυλίτσας μου. Της Χρυσής! Την έβγαλα GOLD και ψάχνοντας ιδέες για την ετικέτα έβαλα την φωτογραφία της. Τα χρώματα που χρησιμοποίησα έπεισες έχουν σχέση με την ίδια την ζωή μου και την επιχείρηση μου. Το Κίτρινο, το κόκκινο και το Μαύρο. Τού κίτρινο είναι το χρώμα μου.. Νοιώθω πολύ ωραία όταν βλέπω κίτρινο. Μου φτιάχνει την διάθεση. Τα αλλά χρώματα επίσης έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία και την δουλεία μου. Έτσι λοιπόν έφτιαξα και την πικέτα. Βασικά όλα έγινα με μια διάθεση χαράς, παιχνιδιού και ευχαρίστησης. Μετά τις πρώτες απόπειρες και πρώτες «παρτίδες» και βλέποντας ότι μπορώ να το κάνω άρχισα να πειραματίζομαι. Να το ψάχνω πιό λεπτομερώς , να κάνω πειράματα για την παρασκευή της.

Η μπύρα περιέχει μια γλυκαντική ουσία. Συνήθως βάζουν ζάχαρη. Και εγώ ξεκίνησα χρησιμοποιώντας ζάχαρη, και κατέληξα στο θυμαρίσιο Συριανό μέλι. Άρχισα σιγά σιγά και δειλά να την μοιράζω σε φίλους και γνωστούς χωρίς βέβαια χρέωση.

Τους έβαζα ως μόνη υποχρέωση να έρχονται να μου λένε την άποψή τους για την γεύση , το άρωμα, αν τους άρεσε κλπ. Άκουγα με προσοχή τις απόψεις τους και σημείωνα τα πάντα και μετά καθόμουν και σκεφτόμουν τι έκανα σωστά, τι λάθος και έψαχνα να βρω λύσεις.

Αυτό που με βοηθούσε ηταν ότι ήξερα να πίνω μπύρα. Να ξεχωρίζω την γεύση της να καταλαβαίνω τις διαφορές. Απλά και μόνο γιατί μου αρέσει η μπύρα.

Με ρωτάς ποσό εύκολο είναι να φτιάξει κανείς μπύρα. Δεν είναι εύκολο. Ειδικά στην Ελλάδα να φτιάξει κάποιος δική του μπύρα. Και ακόμα πιο δύσκολα είναι να κάνει παραδοσιακή σπιτική μπύρα στα νησιά. Ο λόγος είναι απλός. Οι πρώτες ύλες δεν υπάρχουν εύκολα και αν τις βρίσκει κάποιος δεν είναι εύκολο να τις προμηθευτεί.

Που να βρεις στις Κυκλάδες χωράφια με παραγωγή κριθαριού βύνης και λυκίσκου?

Πρέπει να τις αγοράσεις τις πρώτες ύλες και πολλές φορές οι νομοθεσίες στην Ελλάδα είναι απαγορευτικές και πρέπει να απευθυνθείς στο εξωτερικό. Μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της μπύρας αφού αποτελεί περίπου το 90% της μπύρας. Αρχικά, πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού. Το νερό που χρησιμοποιείται στη μυθοποίηση συχνά αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και στοιχείο διαφοροποίησης για μια μπύρα. Τα νερά με υψηλή ποσότητα θειικών και χλωριούχων αλάτων ασβεστίου, δηλαδή τα όξινα ‘σκληρά’ νερά, είναι ιδανικά. Τα περισσότερα νερά της γης έχουν υψηλή περιεκτικότητα ανθρακικών αλάτων ασβεστίου. Αυτά τα νερά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σκούρες μπύρες. Όπως καταλαβαίνετε η περιοχή παίζει καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα της μπύρας. Και η Σύρος με τα ιδιαίτερα νερά της έχει ένα λόγο παραπάνω να κάνει καλή μπύρα με εξαιρετικό χρώμα, γεύση και οσμή.

Άλλες βασικές πρώτες ύλες η γλυκαντική ουσία και η μαγιά. Και σε αυτό το σημείο αρχίζουν οι πειραματισμοί αφού αρχίζεις να προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά για να δώσεις γεύση, χρώμα και ποιότητα. Συνήθως σαν γλυκαντικές ύλες βάζουν ζάχαρη. Εγώ μετά από πολλά πειράματα μου ήρθε ξαφνικά η ιδέα να χρησιμοποιήσω Συριανό θυμαρίσιο μελί. Σε όσους το είπα με είπαν τρελό. Και ήταν τρελό.. Και ούτε εύκολο ήταν. Πέταξα πολλές παρτίδες μέχρι να πετύχω τον σωστό χημικό συνδυασμό και αφού τον πέτυχα ύστερα έπρεπε να πετύχω την σωστή γεύση. Αυτήν που είχα στο μυαλό μου να έχει η μπύρα μου.

Με ρωτάς ποσό χρειάζεται η κατασκευή της σπιτικής μπύρας Λοιπόν Παναγιώτη. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο. Υπομονή. Ψάξιμο.. Συζήτηση με άλλους που ξέρουν. Και αυτούς που ξέρουν δεν τους βρίσκεις εύκολα. Είτε γιατί δεν βγαίνουν να το διαλαλήσουν ποτέ ότι παρασκευάζουν μπύρα η γιατί δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ψάξεις στο εξωτερικό. Εκεί η σπιτική μπύρα είναι πολύ διαδεδομένη. Στις Βρετανικές νήσους κάθε μπαράκι παρασκευάζει και έχει την δική του μπύρα. Και όχι μόνο μια. Στην Γερμανία φτιάχνουν για πλάκα μπύρες όπως στην Ελλάδα φτιάχνουμε πορτοκαλάδες και λεμονάδες. Και όταν απευθυνθείς σε αυτούς τους ανθρώπους είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν και να σε καθοδηγήσουν μιλώντας σου ώρες στο τηλ και ανταλλάσσοντας πληροφορίες με e mail.

Πολύ βασικό στην κατασκευή της σπιτικής μπύρας είναι η απόλυτη καθαριότητα. Επειδή η σπιτική μπύρα δεν περιέχει συντηρητικά μπορεί με την εισχώρηση ενός μικροοργανισμού η ενός ασήμαντου σκουπιδιού να καταστρέψει ολόκληρη την παρτίδα που έφταιξες με τόσο κόπο και χρόνο.


Απαιτείται λοιπόν ένας σχολαστικός και απόλυτος ελεγχος ώστε να είναι τα πάντα καθαρά απολυμασμένα σε επίπεδο διαστημικής καραντίνας.

Πιστεύω συλλέγοντας όλες αυτές τις απόψεις κατάφερα να βγάλω μια καλή γεύση. Μια μπύρα αγνή , χωρίς καθόλου χημικά πρόσθετα. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως η σπιτική με τον απλό παραδοσιακό τρόπο κατασκευασμένη μπύρα έχει πολύ σύντομη ζωή. Διαρκεί μόνο δύο μήνες μετά την εμφιάλωση.

Έτσι λοιπόν φίλε μου γεννήθηκε η GOLD BEER. Σε τρείς διαφορετικές εκδοχές, F1 ξανθούλα κι ελαφριά, F2 ξανθιά και σοφιστικέ, F3 μαύρη λίγο πικρούτσικη, πιο ιδιόμορφη κατάλληλη και για σπέσιαλ μαγειρέματα.¨»

Τελειώνοντας την συνέντευξη με τον Μάκη (έτσι φωνάζουμε οι φίλοι του τον Γεράσιμο) του έκανα μια τελευταία ερώτηση.

«Τι σχέδια έχεις για αυτήν την μπύρα.:» «Κατ αρχάς χόμπι μου είναι. Και χόμπι μένει ως τώρα. Σκέφτομαι καλά να είμαι στην σύνταξη μου να ασχοληθώ πιο πολύ. Να μαζεύω τους φίλους μου και να πίνουμε την μπύρα μου με όλα τα σχετικά μιας παρέας που της αρέσει η μπύρα. Σκέφτηκα ακόμα και να κάνω διάφορα «παιχνίδια με αυτήν. Παράδειγμα να φτιάξω μια ομάδα καρναβαλική που να παρέλαση μαζί με τις άλλες ομάδες στο καρναβάλι. Τι πιο ωραίο και χαρούμενο από να υπάρχει μια τέτοια ομάδα με μια Συριανή μπύρα!!! Βασικά Παναγιώτη…. Η μπύρα είναι το ποτό της δροσιάς της παρέας και της καλοσύνης. Και με την δική μου μπύρα αυτό θέλω να πετύχω. Μια χαρούμενη διασκεδαστική παρέα.»

Αυτή λοιπόν φίλοι μου είναι η ιστορία της GOLD BEER. Της πρώτης Συριανής σπιτικής μπύρας φτιαγμένης με αγάπη, μεράκι, Συριανό νερό και Συριανό θυμαρίσιο μελί. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Γεράσιμος Πολίτης για την συνέντευξη και την εμπιστοσύνη του να μου δώσει υλικό και πληροφορίες για το αγαπημένο του ευχάριστο και δροσιστικό του πόνημα. Την Συριανή μπύρα GOLD BEER την αφιερωμένη στην αγαπημένη σκυλίτσα που πήρε το όνομα της. Ο Γεράσιμος είναι ένας κάλος χαμογελαστός και ευγενικός άνθρωπος και κάλος επαγγελματίας.

Ένας άνθρωπος που αγαπήσει τα σκυλάκια και τους ανθρώπους. Ένας Συριανός που γελάσει αληθινά όταν γελάσει και ξέρει να σκεφτεί και να κρίνει σωστά όταν χρειαστεί να το κάνει αυτό. Ένας συμπολίτης που όταν κάνεις παρέα μαζί του πίνοντας μπύρες περνάς καλά και φτιάχνεις στομάχι από τα γέλια. Ίσως για αυτό κατάφερε να φτιάξει μια τόσο ωραία ξεχωριστή εμφανισιακά και γευστικά μπύρα.. Γιατί η μπύρα είναι το ποτό της καλής παρέας . Τελικά έχουν δίκιο οι λάτρεις της μπύρας που λένε μια φράση πίνοντας το αγαπημένο τους ποτό. ΈΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΥΡΑ".

Παναγιώτης Κουλουμπής 2 Μαΐου 2018 Ερμούπολη, Σύρος. Κυκλάδες Ελλάδα.

Και ένα ωραίο που μου το έδωσε ο Γεράσιμος για να γελάσετε όπως γέλασα και εγώ πολύ.. ΑΞΙΖΕΙ… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ. Μπορείτε να σκεφτείτε 88 λόγους για τους οποίους μια μπύρα είναι καλύτερη από μια γυναίκα; Όχι; Διαβάστε παρακάτω κι άμα μπορείτε διαφωνείστε ….όχι διαφωνείστε! 01. Μπορείς να χαίρεσαι μια μπύρα όλο το μήνα. 02. Οι λεκέδες από μια μπύρα πλένονται. 03. Δεν χρειάζεται να βγάλεις για φαγητό μια μπύρα. 04. Η μπύρα σου περιμένει πάντα υπομονετικά μέσα στο αυτοκίνητό σου. 05. Όταν μια μπύρα αδειάσει την πετάς. 06. Μια μπύρα δεν αργεί ποτέ. 07. Ένα κακό μεθύσι περνάει. 08. Μια μπύρα δεν ζηλεύει ποτέ αν πιάσεις μια άλλη μπύρα. 09. Οι ετικέτες από τις μπύρες βγαίνουν χωρίς δυσκολία. 10. Όταν πας σε ένα BAR ξέρεις ότι μπορείς πάντα να πάρεις μια μπύρα. 11. Μια μπύρα δεν έχει ποτέ πονοκέφαλο. 12. Όταν πιεις μια μπύρα, το μπουκάλι αξίζει 2,5 €. 13. Μια μπύρα δεν νευριάζει όταν γυρνάς στο σπίτι και μυρίζεις μια άλλη μπύρα. 14. Αν κατεβάσεις μια μπύρα σωστά φτιάχνεις κεφάλι. 15. Μπορείς να πάρεις πάνω από μια μπύρα τη βραδιά χωρίς να έχεις ενοχές. 16. Μια μπύρα κατεβαίνει πάντα εύκολα. 17. Μπορείς να μοιραστείς μια μπύρα με τους φίλους σου. 18. Όταν ξεφορτωθείς μια κακή μπύρα η σκέψη μιας άλλης μπύρας δεν σε αρρωσταίνει. 19. Ξέρεις πάντα αν είσαι ο πρώτος που ανοίγει μια μπύρα. 20. Μια μπύρα είναι πάντα υγρή. 21. Μια μπύρα δεν απαιτεί ποτέ ισότητα. 22. Μια μπύρα δεν νοιάζεται πότε γυρνάς σπίτι. 23. Μπορείς πάντα να πάρεις μια μπύρα σε δημόσιο χώρο. 24. Μια κρύα μπύρα είναι και γα*ώ τις μπύρες. 25. Δεν πρέπει να πλύνεις μια μπύρα πριν την πιεις. 26. Οι καλές οι μπύρες έρχονται πάντα σε εξάδες. 27. Μια μπύρα δεν απαιτεί να την σκουπίσεις αν χυθεί. 28. Δεν μπορείς να κολλήσεις τίποτα από μια μπύρα. 29. Όταν τελειώσεις με μια μπύρα το μόνο που είσαι υποχρεωμένος να κάνεις, είναι να πετάξεις το μπουκάλι. 30. Μια μπύρα δεν κοστίζει ποτέ πάνω από ένα χιλιάρικο και δεν σε αφήνει ποτέ διψασμένο. 31. Όταν τελειώσεις με την μπύρα σου μπορείς πάντα να πάρεις μια άλλη. 32. Ποτέ δεν βρίσκεις στο μπάνιο σου πεταμένες ετικέτες από μπύρες. 33. Μια μπύρα είναι το ίδιο όμορφη το πρωί. 34. Όταν πίνεις μια μπύρα δεν σε νοιάζει αν έρθει κανείς ακάλεστος. 35. Μια μπύρα δεν γκρινιάζει ότι θα ξυπνήσεις τα παιδιά. 36. Μια μπύρα δεν έχει ποτέ κράμπες. 37. Μια μπύρα δεν έχει μητέρα. 38. Μια μπύρα δεν έχει ηθική. 39. Μια μπύρα δεν τρελαίνεται μια φορά το μήνα. 40. Μια μπύρα πάντα ακούει και ποτέ δεν διαφωνεί. 41. Οι ετικέτες δεν είναι εκτός μόδας κάθε χρόνο. 42. Μια μπύρα δεν γκρινιάζει, αφρίζει.. 43. Μια μπύρα δεν έχει κρύα πόδια. 44. Μια μπύρα δεν απαιτεί ποτέ να την αποκαταστήσεις. 45. Μια μπύρα δεν είναι ποτέ υπέρβαρη. 46. Αν αλλάξεις μάρκα μπύρας δεν πληρώνεις διατροφή. 47. Μια μπύρα δεν πρόκειται να το σκάσει με τις πιστωτικές σου κάρτες. 48. Μια μπύρα δεν έχει δικηγόρο. 49. Μια μπύρα δεν χρειάζεται όλο το χώρο στη ντουλάπα σου. 50. Μια μπύρα δεν παραπονιέται για τον τρόπο που οδηγάς. 51. Μια μπύρα ποτέ δεν θα ενοχληθεί αν ρευτείς. 52. Μια μπύρα δεν αλλάζει ποτέ γνώμη. 53. Μια μπύρα δεν σε πειράζει ή το παίζει δύσκολη. 54. Μια μπύρα δεν σου αλλάζει το κανάλι να δει τη Νικολούλη. 55. Μια μπύρα δεν απαιτεί να πας μαζί της για ψώνια. 56. Μια μπύρα δεν απαιτεί να βάψεις τα κάγκελα. 57. Μια μπύρα δεν ενοχλείται όταν κοιτάς το Gran Prix F1. 58. Είναι πάντα εύκολο να πάρεις μια μπύρα 59. Οι μεγάλες μπύρες είναι ωραίες μπύρες. 60. Μια μπύρα δεν λέει πότε όχι. 61. Μια μπύρα δεν παραπονιέται όπου και να της πας. 62. Μια μπύρα δεν πάει ποτέ στην τουαλέτα με άλλες μπύρες μαζί. 63. Μια μπύρα δεν φοράει ποτέ σουτιέν που δεν ανοίγουν. 64. Μια μπύρα δεν ενοχλείται αν την λερώσεις. 65. Μια μπύρα δεν θα σου πει ποτέ ότι είσαι ένα αναίσθητο γουρούνι. 66. Μια μπύρα δεν θα σου τελειώσει το χαρτί στην τουαλέτα. 67. Μια μπύρα δεν θα πάρει ποτέ τα παιδιά να πάει στη μάνα της. 68. Μια μπύρα δεν ενδιαφέρεται αν έχεις μόρφωση ή τρόπους. 69. Μια μπύρα δεν σκούζει, μουρμουρίζει ή κλαίει. 70. Μια μπύρα δεν την ενοχλεί ή έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. 71. Μια μπύρα δεν σε αναγκάζει να πας στην εκκλησία. 72. Είναι πιο εύκολο να εξηγήσεις σε μια μπύρα τι είναι το καρμπυρατέρ. 73. Μια μπύρα δεν νοιάζεται αν έχεις μια ντουζίνα μπύρες δίπλα στο κρεβάτι σου. 74. Αν μια μπύρα χυθεί στο πάτωμα μυρίζει ωραία για λίγο καιρό. 75. Μια μπύρα δεν θα κάνει φασαρία επειδή άφησες το καπάκι της τουαλέτας όρθιο. 76. Μια μπύρα δεν θα σου γυρίσει το καθρεφτάκι στο αυτοκίνητο για να βάλει κραγιόν. 77. Μια μπύρα δεν θα πάρει ποτέ αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. 78. Μια μπύρα δεν θα σου τρακάρει ποτέ το αυτοκίνητο. 79. Με ελάχιστες γνώσεις μπορείς να φτιάξεις μόνος σου μια μπύρα, F1 όπως τη θες. 80. Μπορείς να ξεφορτωθείς εύκολα μια αποτυχημένη επιλογή μπύρας. 81. Μια μπύρα δεν περιμένει φιλοφρονήσεις, όταν τελειώσεις μαζί της. 82. Μερικές μπύρες έχουν υπέροχα στήθη (π.χ. St. Pauli Girl) 83. Αν βγάλεις μια μπύρα από το ψυγείο μόνο για να την δεις και αποφασίσεις να την πιεις, δεν πρόκειται να σε κατηγορήσει για βιασμό. 84. Μια μπύρα δεν πρόκειται να σε στείλει σε Supermarket για σερβιέτες 85. Μια μπύρα δεν πρόκειται να σε πει ψεύτη άμα πεις ότι αγόρασες το Penthouse για τα άρθρα του. 86. Μια μπύρα δεν θα γεμίσει το παλιό σου ΤΟΥΟΤΑ με αμόλυβδη με την δικαιολογία ότι γλίτωσε 20€. 87. Μια μπύρα δεν θα σε αναγκάσει να φας κάποιο “καινούργιο” υγιεινό φαγητό που να είναι σαν παλιά λάδια της ΒΡ. 88. Μια Gold Beer δεν θα σε προδώσει ποτέ. Με Σεβασμό Gold beer


423 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page