top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Η Ανακάλυψη των Τάφων στον Άγιο Νικόλαο το Πτωχό στην Άνω Σύρο

Η Ανακάλυψη των Τάφων στον Άγιο Νικόλαο το Πτωχό στην Άνω Σύρο.

Ο Άγιος Νικόλαος των πτωχών υπήρξε η πρώτη ορθόδοξη εκκλησία του νησιού χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα, περίπου στα 1590. Στην αρχική του μορφή ήταν ένα πολύ μικρό εξωκλήσι που χωρούσε μέσα ελάχιστους πιστούς. Το 1691 γνωρίζουμε ότι έγινε μια ανακαίνιση.

Πολλοί νομίζουν πως κατονομάζεται «των πτωχών» για να ξεχωρίζει από τον Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται στην αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια, στην Ερμούπολη. Το όνομα του όμως το πήρε διότι ως εκκλησιά στις αρχές του 18ου αιώνα ως και τον περασμένο αιώνα με τα έσοδα της που ήταν αρκετά βοηθούσε τους πτωχούς, Είναι αξιοσημείωτο ότι τα έσοδα του ναού έστω και τόσο μικρός, στην αρχή ήταν ένα μικρό εξωκλήσι είπαμε, ήταν αρκετά ώστε να χρησιμοποιούνται για ενίσχυση πτωχών Ερμουπολιτών. Ήταν μια ακόμη φιλανθρωπική κίνηση του Αρχιεπισκόπου Σύρου Μεθόδιου που είχε ιδρύσει μάλιστα για τον σκοπό αυτόν το Ιερατικό Ταμείο Σύρου.

Το 1994 έγινε μια νέα ανακαίνιση για την συντήρηση του προϋπάρχοντος ναού άλλα και για να μεγαλώσει λίγο ακόμα ο μικρός ναός, υπολόγιζαν να διπλασιάσουν το μέγεθος του ώστε ο ναός να μεγαλώσει αρκετά, πράγμα που τελικά έπραξαν και τελικά να πάρει το μέγεθος που έχει σήμερα.

Με μια προσεκτική ματιά στην μέση του ναού μπορεί κανείς να παρατηρήσει πολύ εύκολα το εμφανές προσθετό κομμάτι που διπλασίασε το μέγεθος του ναού. Κατά την διάρκεια των έργων την 1η Σεπτεμβρίου του 1994 διαπίστωσαν ότι κάτω από το πάτωμα του ναού υπήρχαν κάτι σαν αρχαίοι τάφοι.

Στην αρχή είχαν βρει μόνο ένα τάφο άλλα όσο συνεχίστηκαν τα έργα και οι εκσκαφές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν και άλλοι τάφοι. Οι Τάφοι ήταν απείραχτοι και «πλήρεις όστέων» Με την βοήθεια ειδικών ερεύνησαν την χρονολογική τους τοποθέτηση.

Κατέλξαν ότι πρόκειται όντος περί ταφών οτι πρόκειται περί ορθοδόξων και προσδιόροσαν το χρονικό όριο που ενταφιάτηκαν, επί τουρκοκρατίας. Επίσης εγινε έρευνα αν οι τάφοι αυτοί έχουν κάποιο διακριτικό ότι ενδεχομένως είναι ενταφιασμένο κάποιο ιστορικό πρόσωπο η κάποιος γενικά σπουδαίος της εποχής του. Και εδώ η απάντηση ήταν ότι πρόκειται περί απλών ταφών απλών Συριανών Πιστών της εποχής των. Αυτό υποστηρίζεται από την ιστορική ένδειξη ότι το μέρος αυτό υπήρξε κοιμητήριο των ορθοδόξων επί τουρκοκρατίας. Σήμερα οι τάφοι είναι εμφανείς σε όποιον ενδειαφερέρεται και ρωτήσει να δει που βρίσκονται, στο πάτωμα του ναού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/enas.panagiotis/media_set?set=a.1190565504411107&type=3


Έρευνα Δημοσιογραφική επιμέλεια Παναγιώτης Κουλουμπής Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 Ερμούπολη, Σύρος, Κυκλάδες, Ελλάδα.



684 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page