top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Επίσκεψη του ΣΔΕ στα Μνημεία του Μαυσωλείου του Άγιου Γεωργίου

Έγινε ενημέρωση: 14 Μαρ 2018

Μεγάλη Ιστορία Της Σύρου γραμμένη στο Μάρμαρο.

Ήταν συγκλονιστική η αυθόρμητη άλλα απόλυτα εύστοχη παρατήρηση μιας μαθήτριας

«Μα αφού βρίσκονται θαμμένοι τόσο σπουδαίοι και πλούσιοι άνθρωποι μέσα σε αυτά γιατί κανείς από αυτούς δεν διαθέτει λίγο από τον πλούτο τους να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση αυτούς τους τάφους των προγόνων τους?»

Είχα την τιμή να ξεναγήσω μαθητές του ΣΔΕ(Σύρου-Νάξου-Θήρας) κατά την επίσκεψη τους στα ιστορικά μνημεία του κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη.



Οι μαθητές και μαθήτριες συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες τους με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσαν μια σύντομη απλουστευμένη εξιστόρηση της ιστορίας του Ναού και της σπουδαιότητας των μαρμάρινων μνημείων, παράλληλα με μερικές σημαντικές λεπτομέρειες των έργων και των ημερών των σπουδαίων προσωπικοτήτων που βρίσκονται θαμμένοι στα μοναδικής άξιας αυτά μαρμάρινα έργα τέχνης.

Δεν μπόρεσαν να κρύψουν, και ήταν απολυτά φυσικό όπως και κάθε επισκέπτης άλλωστε που επισκέπτεται το σπουδαίο αυτό μαυσωλείο, την λύπη και την απορία τους για την κατάσταση εγκατάλειψης σε τραγικό επίπεδο που βρίσκονται δυστυχώς ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα μνημεία.

Ήταν συγκλονιστική η αυθόρμητη άλλα απόλυτα εύστοχη παρατήρηση μιας μαθήτριας …

«Μα αφού βρίσκονται θαμμένοι τόσο σπουδαίοι και πλούσιοι άνθρωποι μέσα σε αυτά γιατί κανείς από αυτούς δεν διαθέτει λίγο από τον πλούτο τους να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση αυτούς τους τάφους των προγόνων τους?»

Εντυπωσιακό πράγματι. Αυτοί οι άνθρωποι εκεί μέσα είναι από τους δημιουργούς της Ερμούπολης. Τα μνημεία καλλιτεχνήματα μοναδική και έργα τέχνης σημαντικότατων γλυπτών. Οι άνδρες και οι γυναίκες που βρίσκονται θαμμένοι μέσα σε αυτά σημαντικοί άνδρες του τόπου, της πολίτικης, εμπορικής και στρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδος.

Ίσως μόνο από εθελοντές θα μπορούσε να γίνει κάτι ώστε να προλάβουμε να σώσουμε κάτι από όλη αυτήν την τεραστία ιστορία και αυτόν τον αμύθητο πλούτο.

Από εθελοντές αγνούς και απλούς που απλά θέλουν να βλέπουν την κληρονομία και τον πλούτο του τόπου τους καθαρό να συνεχίζει να διαδίδει την ένδοξη πορεία του στον χρόνο και όχι να μένει εγκλωβισμένος σε φακέλους κλεισμένους σε πολίτικα γραφεία.

Για μια ακόμα φορά ένοιωσα αυτό εκείνο το όμορφο συναίσθημα της αγνής προσφοράς και για μια ακόμα φορά έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια μου στους αξιόλογους καθηγητές και τους αγωνιστές μαθητές του ΣΔΕ που σκέφτηκαν και πραγματοποίησαν αυτήν την επίσκεψη. Του σχολείου που δίνει κυριολεκτικά αγώνα ελπίδας και διάδοσης της γνώσης σε όλους τους συνανθρώπους που δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία στο σπουδαιότερο αγαθό του ανθρώπινου είδους, μαζί με την υγεία.

Και αυτό είναι η γνώση.

Γιατί γνώση σημαίνει Δύναμη και ποιότητα ζωής.

link παλαιοτέρου άρθρου που είχα γράψει για τα Ταφικά Μνημεία της Ερμούπολης

https://www.facebook.com/enas.panagiotis/media_set?set=a.820387024762292.1073741957.100003730060062&type=3

Παναγιώτης Κουλουμπής

9 Μαρτίου 2018

Ερμούπολη, Σύρος, Κυκλάδες, Ελλάδα.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/enas.panagiotis/media_set?set=a.1223236581143999.1073742177.100003730060062&type=3&pnref=story

152 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page