top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Δύο Αιώνες πριν Υμνος προς τον Άγιο Γεώργιο εκφωνηθείς το 1877

Ενα υπερσπάνιο ιστορικό εύρημα ντοκουμέντο που βρέθηκε εντελώς κατά λάθος. Ένα ποίημα γραμμένο και αφιερωμένο στο Άγιο Γεώργιο τον τροπαιοφόρο που εκφωνήθηκε το 1877 την ημέρα της γιορτής του. Ο Άγιος Γεώργιος χτίστηκε το 1839 στην περιοχή της Ερμούπολης, αρχικά ως μονόκλιτη και ως το νέο νεκροταφείο της Ερμούπολης το όποιο μεταφέρθηκε από την περιοχή της κοίμησης λόγο ότι πλέον ο χώρος δεν ηταν αρκετός. Είναι περίπου η εποχή που αρχίζουν να κτίζονται τα ιστορικά και αριστουργηματικά ταφικά μνημεία του Μαυσωλείου του Άγιου Γεωργίου.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς αν ήταν έντυπο η φυλλάδιο το όποιο διανεμήθηκε στους πιστούς παράλληλα με την εκφώνηση του. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν η απαγγελία του ύμνου ηταν απλή απαγγελία η μελοποιημένη και αν έγινε από τον ίδιο τον ποιητή η αν από κάποιον άλλο. Ήταν συνηθες εκείνη την εποχή κάποιος ψάλτης η κάποιος με ωραία στεντόρεια και καθάρια φωνή να απαγγέλει τέτοιους είδους ποιήματα προς τιμή κάποιου η κάποιας εορτής. Από το φυλλάδιο η έντυπο σώζοντα μόνο οι δυο πρώτες σελίδες και οι δυο τελευταίες του. Αυτό δε, που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι διαφορετικές ημερομηνίες στο εξώφυλλο και στο τέλος του ποιήματος. Μετά ακριβώς από το ΤΕΛΟΣ διαβάζουμε «Αυτοδίδακτον ποίημα ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Χ. ΙΩΑΝΝΟΥ Εν Ερμουπόλει Σύρου 1873. Δηλαδή πιο παλιά ακόμα από το εξώφυλλο.

Εικάζω ότι το ποίημα γράφτηκε αρχικά το 1873 από τον Χριστόδουλο Χ Ιωάννου αλλά εκτυπώθηκε και εκφωνήθηκε την ημέρα της γιορτής του Άγιου Γεωργίου δυο αιώνες περίπου πριν σαν σήμερα το 1877. Το ίδιο σημαντικό και σπουδαίο είναι ότι η εκτύπωση έγινε σε ένα από τα καλύτερα και γνωστότερα Ερμουπολίτικα τυπογραφεία που υπήρχαν και δραστηριοποίονταν την εποχή εκείνη. Το Τυπογραφείο του Γρηγορίου Καννέλου Οδός Ερμού Αριθμός 22. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις αξιότιμες και αξιότιμους εορτάζουσες και εορτάζοντες Γιωργίες. Γεωργίες, Γιώργους και Γεώργιους.

Παναγιώτης Κουλουμπής 23 Απριλίου 2018 Ερμούπολη Σύρος Κυκλάδες Ελλάδα.


226 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page