top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Αφιερωματική Βραδιά στους Ευεργέτες Της Σύρου Ρεπορτάζ και Βίντεο

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ 2018

Με τη πολύ σημαδιακή όλο νοήματα φράση του ποιητή Μιχάλη Γκανά έκλεισε την εντυπωσιακή ομιλία του ο Παναγιώτης Κουλουμπής

«Φερτέ μας τους αληθινούς άρχοντες και ευεργέτες μας
να ευθυμήσουμε λιγάκι
Να θυμηθούμε τις ευθύνες μας…»

Ά λ λ α α ς π ά ρ ο υ μ ε τ α π ρ ά γ μ α τ α α π ό τ η ν α ρ χ ή.

10 ημέρες πριν κυκλοφορεί μια καλαίσθητη αφίσα από ιλουστρασιόν χαρτί που ενημέρωνε τον κόσμο για την επερχόμενη εκδήλωση.

Όσοι είχαν ακούσει ότι ετοιμαζόταν αυτή η εκδήλωση και μέσα από την Σύρο και έκτος του νησιού την είχαν χαρακτηρίσει ως την Απόλυτη Ιστορική Εκδήλωση του Καλοκαιριού - 2018 στην Σύρου.

Και ηταν πραγματικά αυτό ακριβώς.

Την ΤΕΤΆΡΤΗ 1η ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 21.00 (9 το βράδυ) στον μοναδικό για την θέα και καλαισθησία προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη ξεκίνησε μια εκδήλωση ομιλία που έμελε σε όσους την παρακολούθησαν να χαραχτεί ανάγλυφα στην μνήμη τους για πάντα.

Η εκδήλωση έχει τίτλο. «Δύο Ονόματα …μια Ιστορία». Η ιστορία των ευεργετών της Σύρου Αδελφών Ρεθύμνη και Αδελφών Βαρδάκα.

Πρόκειται περί μίας τιμητικής ιστορικής αναδρομής αφιερωμένη στους ευεργέτες της Σύρου και η τρίτη παρουσίαση του έργου και της ζωής των μεγάλων ευεργετών της Σύρου, αδελφών Ρεθύμνη και Βαρδάκα, από τον Παναγιώτη Κουλουμπή.

Βασισμένη σε μια μεγάλη πολυετή έρευνα πολλών χρόνων και συνεργασία πολλών διαφορετικών ανθρώπων.

Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το περσινό καλοκαίρι στο χώρο του πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου και η δεύτερη τον περασμένο Φεβρουάριο στην αίθουσα του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΜΟΙΑΖΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ.

Όλοι λοιπόν αναρωτιόταν πως θα ήταν αυτή η νέα στην καρδιά και στον τόπο που έδρασαν οι άνδρες αυτοί.

Ήταν απίστευτα μεγάλη η προσέλευση πολύ αξιόλογου κόσμου που κυριολεκτικά ΓΈΜΙΣΕ ασφυκτικά προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους στην Ερμούπολη, αποτελούμενη από ένα αξιόλογο ανθρώπινο κοινό με σημαντικές παρουσίες επισήμων και απόγονων των ευεργετών της Σύρο, σπουδαίες και λαμπερές παρουσίες επιφανών Συριανών κυριών και κυρίων, απλών φιλών της ιστορίας του νησιού δημοσιογράφων από Αθηναϊκά και ξένα MEDIA, καθώς και ξένοι επισκέπτες του νησιού που θέλησαν να μάθουν να δουν και να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον θέμα το όποιο είχαν διαβάσει στις καλαίσθητες αφίσες που κυκλοφορούσαν στο νησί.

Η προσέλευση του κόσμου είχε αρχίσει από νωρίς. Το ήξεραν ότι θα έχει πολύ κόσμο.

«Φτάσαμε νωρίς στο χώρο, το Ιερό Ησυχαστήριο την Αδελφών του Ελέους της Ερμούπολης, 1/8/18. Όλα προμηνούσαν την αποθέωση και το θρίαμβο του κάλλους, και της ομορφιάς! Ο κόσμος ντυμένος με τα όμορφα χρώματα του καλοκαιριού, γέμιζε τον χώρο και το δειλινό έβαφε με την παλέτα των δικών του υπέροχων χρωμάτων τα σπίτια και τη θάλασσα. Όλα στην πιο όμορφη και καλή τους ώρα....να τιμήσουν τους εθνικούς ευεργέτες Ρεθύμνη και Βαρδάκα! » Έγραφε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο Κύριος Κωνσταντίνος Μαγκόπουλος. Δάσκαλος και φίλος της Σύρου από την Αθήνα.

Την διοργάνωση είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπειίου με την βοήθεια της Περιφέρεια Ν.Αιγαίου - Cyclades Culture και υπό την Αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων. Συντονιστής – Ομιλητής ο δημοσιογράφος – ερευνητής - ιστοριογράφος κ. Παναγιώτης Κουλουμπής.

«Μου αρέσει όλα να είναι στην εντέλεια σε κάθε εκδήλωση μου και για αυτό εγώ και οι συνεργάτες μου είχαμε φροντίσει ώστε να υπάρχει άριστη ποιότητα ήχου και φωτισμού.» Δήλωσε μεταξύ άλλων…

Η εκδήλωση ξεκίνησε ακριβώς στις 21,00 όπως είχε προαναγγελθεί. Σεβασμός στην ώρα και στον κόσμο που είχε έρθει από νωρίς.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου Ελευθερία Δημάκη, προλόγισε ενώ ο Αντώνης Παλαιολόγος ζήτησε ευγενικά από το κοινό να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή ΣΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ που ηταν το βασικό θέμα της βραδιάς, στον Συριανό ποιητή στιχουργό, ποιητή και λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου που μόλις πριν λίγες ημέρες είχε «κοιμηθεί» καθώς επίσης για τους τραγικούς συνανθρώπους θύματα της φονικής φωτιάς στο Μάτι.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η εκδήλωση με ένα υπέροχο μουσικό παραδοσιακό τραγούδι «Το καλώς ήρθατε» από την τριμελή μπάντα των νεαρών μουσικών που θα έντυναν μουσικά την ολη εκδήλωση.

Μόνο δυο εξαιρετικά σύντομοι και λιτοί χαιρετισμοί από την εντεταλμένη σύμβουλο πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρηστιάννα Πάπιτση, που δεν παραλείψε να ευχαριστήσει τον κ. Κουλουμπή για την συμβολή του στην άψογη συνεργασία της με την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Παρών ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης ο οποίος λόγω της αναζωπύρωσης της φωτιάς στην Πάρο αναγκάστηκε να αποχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

Σύντομο και ουσιαστικό χαιρετισμό έκανε και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά.

Αυτοί μόνο και αυτοί έπρεπε. Σεβασμός στο θεά και όχι «άκυρες» και πολύλογες τοποθετήσεις που θα κούραζαν τον κόσμο.

Και πλέον στον κατάμεστο από κόσμο (δεν έπεφτε καρφίτσα) χώρο του Ησυχαστηρίου ο κ. Κουλουμπής ξεκινά με την χαρακτηριστική ευγενική φωνή του χρωματίζοντας λέξεις φράσεις σημεία και στιγμές την ομιλία – παρουσίαση του πολυκύμαντου βίου καθώς και της επιχειρηματικής και κοινωνικής δράσης των εκ Κάσου καταγόμενων ευεργετών, «εκείνων που συνέβαλαν στη οικονομική και κοινωνική της Σύρου σε μια δύσκολη εποχή.

«Ποιοι ηταν αυτοί οι άνθρωποι? Από πού ήρθαν. Τι πρόσφεραν στον τόπο την κοινωνία και στην χώρα τους και γιατί τα έκαναν αυτά?»

Κάπως έτσι ξεκίνησε ο Κ Κουλουμπής….. «Οι άνθρωποι αυτοί για τους οποίους θα σας μιλήσω σήμερα, ήταν γείτονές σας, φίλοι σας και μερικοί από εσάς ειδικά οι παλαιότεροι ίσως είχατε εργαστεί στις επιχειρήσεις τους ή πίνατε τον καφέ σας, μαζί τους στους καφενέδες.

Γιατί ήταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, πλούσιοι μεν από μεγάλα τζάκια της εποχής, αλλά προσιτοί.

Άνθρωποι προοδευτικοί αλλά ταυτόχρονα γεμάτοι καλοσύνη. Κι αυτό επειδή ήταν και αυτοί πρόσφυγες, πονεμένοι και κατατρεγμένοι από τους Τούρκους μακριά από τους τόπους τους. Ήρθαν εδώ στη Σύρο για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Ήταν πρώτα απ’ όλα άνθρωποι και για αυτό έπραξαν έργα γεμάτα από αγάπη και σεβασμό προς τους συνανθρώπους τους.

Διέθεσαν το σημαντικότερο μέρος της περιουσία τους σε κοινωφελείς σκοπούς και έργα:

* Να βοηθήσουν φτωχούς. * Να βοηθήσουν για την αποκατάσταση της υγείας των συμπολιτών τους. * Να δώσουν δουλειές. * Να σπουδάσουν παιδιά.

Ήταν φιλάνθρωποι γιατί έζησαν κι αυτοί τον κατατρεγμό και τον πόνο.

Καλλιέργησαν το ιδεώδες της φιλανθρωπίας στην Ερμούπολη 100 χρόνια σχεδόν πριν

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ και οι οικογένειές τους….»

Σε κάποιο άλλο σημείο αναφέρει… «Οι Ρεθύμνηδες αποφασίζουν να αγοράσουν το Ναυπηγείο του Νεωρίου από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του τον εφοπλιστή Μηνά Διακάκη. Το έκαναν περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους. Ήθελαν να βοηθήσουν το νησί.

Το ΝΕΩΡΙΟ δεν ήταν τυχαία επιλογή. Η τοποθεσία του, βρίσκεται στο τέλειο σημείο μέσα στη Μεσόγειο. Στο δρόμο από τον Εύξεινο Πόντο προς το Αιγαίο, τη Δυτική Μεσόγειο και την Ανδριατική και το αντίστροφο. ……. Οι Συριανοί εργαζόμενοι στο Νεώριο ευημερούν . Νέες ειδικότητες εργαζομένων εμφανίζονται. Το Νεώριο απέκτησε μεγάλη φήμη και εθεωρείτο ίσως πιο σπουδαίο από αυτά της Μάλτας και του Παλέρμο της Ιταλίας. Σύντομα αποκτά διεθνείς συνεργάτες, οι δουλειές πολλαπλασιάζονται και το οικονομικό όφελος για τη Σύρο και την Ελλάδα γενικότερα είναι πολύ μεγάλο. Η Σύρος χάρις στο ναυπηγείο, γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο.»

Αναφερόμενος στους αδελφούς Βαρδάκα λέει … «Η τετράδα αυτή των αδελφών Βαρδάκα υπήρξε μοναδικό φαινόμενο και πρότυπο ελληνικής οικογένειας, παράδειγμα αδελφικής αγάπης ευποιίας, συναινέσεως, και Χριστιανικής αλληλεγγύης…»

Καθ` ολη της διάρκεια της ομιλίας προβαλλόταν ένα πολύ σημαντικό βιντεο – ταινία που περιείχε σπάνιο αρχειακό υλικό. Με φωτογραφίες, σημαντικά έγγραφα άλλα και απλών στιγμών της απλής καθημερινότητας των ανθρώπων αυτών.

Η ταινία ακλουθούσε πιστά κάθε φράση είχε δημιουργηθεί ειδικά για την εκδήλωση αυτή και ηταν απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον την ροη του λόγου και το όλο σκηνικό ακόμα και του χώρου διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Την χειριζόταν από το laptop ο Αντώνης Παλαιολόγος και ήταν μια δουλειά του Δημήτρη Ρούσου φίλου του Συλλόγου και των συντελεστών.

Η μουσική ήταν όπως πάντα ότι καλύτερο μπορούσε να υπάρξει για μια τέτοια εκδήλωση με τους καλύτερους μουσικούς.

Σκοπός της παρουσίας της μουσικής δεν ηταν απλά να υπάρχει μουσική άλλα παράλληλα και σε όλη την διάρκεια να ακούγεται ένα διακριτικό «χαλάκι» ζωντανής μουσικής ίδια με αυτήν που άκουγαν και διασκέδαζαν εκείνη την εποχή οι άνθρωποι αυτοί έτσι ώστε οι παρευρισκόμενοι μέσω αυτού του «ηχοτοπίου» να έχουν ακόμα πιο καθαρή εικόνα των όσων άκουγαν και έβλεπαν στην εξέλιξη της εκδήλωσης.

Και για την μουσική επιλεχθεισαν ότι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρξει.

Θα την ερμηνεύουν οι νέοι Συριανοί μουσικοί. Ήταν η Γεωργία Λίτσα στο σαντούρι ο Μηνάς Τσαβδάρης - Βαλλιανός στο λαούτο και το κλαρινέτο και ο και ο Σέργιος Δημόπουλος στο ακορντεόν.

Ένα από τα πιο συνταρακτικά και μέρη της ομιλίας του ηταν ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ του.

Συγκρίνοντας την εποχή που έδρασαν οι Αδελφοί Βαρδάκα και Ρεθύμνη με τα ιδανικά και τα ιδεώδης της εποχής τους με την σημερινή σαθρή κοινωνικοπολιτική κατάσταση όπου κυριαρχεί η ανηθικότητα η διαφθορά ασυδοσία και η πλήρη εγκατάλειψη κάθε ανθρωπιάς.


« …. Και φτάσαμε λοιπόν στο τέλος της ιστορίας μας.

Μια ιστορία σαν μυθιστόρημα, σαν σενάριο ευφάνταστης χολιγουντιανής ταινίας! Ωραία λοιπόν!

Σε κάθε ιστορία υπάρχει και ένας επίλογος. ΠΩΣ και με τι λόγια πρέπει να είναι ο δικός μας επίλογος ύστερα από αυτό το μεγαλείο ψυχής που ακούσαμε και γνωρίσαμε?

Τι μάθαμε από την ιστορία αυτών των ανθρώπων; Τι διδαχτήκαμε; Τι καταλάβαμε, τι μας έμεινε από όλα αυτά;

Η ιστορία μας διδάσκει βασικά, να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και συγχρόνως μας διδάσκει, να πράττουμε τα σωστά στο μέλλον.

Ας δούμε που βρισκόμαστε σήμερα. Ζούμε σε μια χώρα που βιώνει μια τεράστια κρίση.

Το κρίση είναι αυτή όμως? Είναι ακριβώς οικονομική η μήπως ξεκίνησε από κοινωνική και ηθική με αποτέλεσμα φυσικά να καταλήξει οικονομική?

Κρίση αγαπητοί μου φίλοι υπήρχε και την εποχή που ζούσαν οι αδελφοί Βαρδάκα και Ρεθύμνη. Και ακόμα χειρότερη με πόλεμους-ξεσπιτωμούς, προσφυγιά αίμα. Πόνο δυστυχία. Οικονομική κρίση που ο κόσμος πεινούσε όπως και σήμερα.

Υπήρχαν επίσης τρομακτικές αρρώστιες που εκείνη την εποχή φάνταζαν ανίατες η δύσκολα να καταπολεμηθούν. Τα ακούσατε να τα αναφέρουμε σήμερα αυτά.

Προσέξτε όμως σας παρακαλώ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι πολλοί πλούσιοι Έλληνες έχουν βγάλει τα χρήματά τους εκτός της χώρας . Τα έχουν στείλει σε ξένες τράπεζες στην Ελβετία και στο Λιχτενστάιν.

Οι Κυβερνήσεις μας, τους ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ να τα επιστρέψουν και να τα επενδύσουν στην Ελλάδα. Εκλιπαρούν να έλθουν ξένες εταιρείες, να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι στην εποχή μας, Έλληνες ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ εταιρείες στο εξωτερικό -στα νησιά ΜΑΡΣΑΛ και ΚΕΥΜΑΝ- για να μην ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ φόρους στην χώρα τους.

Ξέρετε από το 1821 έως το 2016 η Ελλάδα έζησε 6 πτωχεύσεις, επτά πολέμους και 4 εμφυλίους. Τι διδαχτήκαμε από όλο αυτόν τον ορυμαγδό? Τι μάθαμε απ΄ όλα αυτά; Γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, βγήκαμε σοφότεροι; Μάθαμε από τα λάθη μας;

Κάνατε πότε αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σας ψάχνοντας την απάντηση?

Λοιπόν κυρίες και κύριοι αγαπητοί συμπολίτες.

Οι αδελφοί Ρεθύμνη και Βαρδάκα μας έδωσαν με τις πράξεις και το έργο τους και την ΑΠΑΝΤΗΣΗ και ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για να σκεφτούμε.

Με τον δικό τους τρόπο σκέψης και με τις πράξεις τους.

Οι αδελφοί Ρεθύμνη και Βαρδάκα δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή να διαχωρίσουν τους ανθρώπους. Ενώ είχαν χρήματα δεν τα φυγάδεψαν στο εξωτερικό. Και αυτά που απέκτησαν από τις διεθνείς τους δραστηριότητες τα έφεραν στην Ελλάδα. Τα επένδυσαν στην Ελλάδα. ΣΤΗ ΣΥΡΟ! ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.

Χωρίς κανείς να τους παρακαλέσει ή να τους το ζητήσει! Έδωσαν ζωή στην οικονομία της Σύρου. Παρέδωσαν έργα. Χάρισαν κτίρια. Μοίρασαν την περιουσία τους σε φτωχούς. Έδωσαν ζωή στην οικονομία και την κοινωνία την ώρα που κατέρρεε.

Δεν ενδιαφέρθηκαν να αυτοδιαφημιστούν.

Άφησαν πίσω τους ένα όνομα που θα το σέβονταν οι επόμενες γενιές, και θα τους θυμούνται ως καλούς ανθρώπους.

Δεν σκορπούσαν τα χρήματά τους για διασκεδάσεις. Βοηθούσαν! Νοσοκομεία, Ναοί. Ιδρύματα, σχολεία, φιλανθρωπίες.

Ναι είχαν χρήματα! Τόσα χρήματα που εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν θα αποκτήσουμε πότε άλλα ούτε και πολλοί σημερινοί πλούσιοι.

Άλλα τα χρήματα τους αυτά τα διέθεταν πάντα και μονό για καλό σκοπό.

Πρώτα αυτό και ύστερα τα άλλα.

Από τι υλικό να ήταν φτιαγμένο το μυαλό τους; Ενώ είχαν την άνεση να ζήσουν μια ζωή άνετη και παραδεισένια αυτοί πήγαιναν και έστηναν ναυτιλιακές εταιρείες, νοσοκομεία, εκκλησίες, ναυπηγεία, έχοντας στη δούλεψη τους εκατοντάδες. Τι ήταν αυτό που τους ωθούσε να κάνουν τόσες ευεργεσίες;

Θα σας πως τι ήταν:

Ήταν τα διδάγματα του πόνου που έζησαν, οι πόλεμοι, οι ξεσπίτωμα, ο θάνατος αγαπημένων ανθρώπων.

Δεν κάκιωσαν δεν έγιναν χειρότεροι.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ. Έγιναν καλύτεροι . Έδωσαν στοργή και αγάπη γιατί μπορούσαν . Έδωσαν δουλειές και ψωμί στους Συριανούς γιατί μπορούσαν και αφού μπορούσαν, ήταν αδιανόητο για αυτούς να μην το κάνουν.

Αυτό σημαίνει φιλάνθρωπος, αυτό σημαίνει Χριστιανός αυτό σημαίνει ευεργέτης.

Αυτοί ήταν οι αδελφοί Ρεθύμνη και Βαρδάκα.

Και εμείς σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να τους μοιάσουμε. Να μείνουμε στα βήματά τους, στην καλοσύνη τους, την οξυδέρκειά τους. Να τους θυμόμαστε ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ

Όχι … χρήματα δεν έχουμε…

Όμως μπορούμε να συνεχίσουμε το ηθικό τους έργο, το κοινωνικό τους έργο. Μένοντας ενωμένοι, βοηθώντας ο ένας τον άλλο.

Πιστοί στην κοινωνία μας, στην Χριστιανική μας πίστη, στις αξίες, τα ιερά και τα όσια μας.

Διασφαλίζοντας έτσι την κοινωνίας μας, την οικογένειά μας, τη χώρα μας και το νησί μας.

Στα πρότυπα που μας δίδαξαν οι Ρεθύμνηδες και οι αδελφοί Βαρδάκα….»

Θα κλείσω αγαπημένοι μου φίλοι με μια φράση του ποιητή Μιχάλη Γκανά από την ποιητική του συλλογή «Τα Μικρά» που νομίζω είναι η απόλυτη ατάκα να κλείσει την σημερινή μας εκδήλωση.


«Φερτέ μας τους αληθινούς άρχοντες και ευεργέτες μας

να ευθυμήσουμε λιγάκι

Να θυμηθούμε τις ευθύνες μας…»


Καλό σας βράδυ. Σας ευχαριστούμε εκ βάθους καρδιάς για την παρουσία σας στην εκδήλωση μας Παρακαλώ περαστε να κεραστείτε.

Αυτό το κέρασμα ήταν ένα παραδοσιακό «Τρατάρισμα» βασισμένο ύστερα από έρευνα ακριβώς όπως δινόταν εκείνη την εποχή.

Κασιώτικο παραδοσιακό τυρί που ονομάζεται Σιτάκα με παραδοσιακό Κασιώτικο παξιμάδα και ..Σουμάδα.

Ένα πραγματικά Υπέροχο κέρασμα που σκόρπισε γεύσεις παράδοσης γλύκα. Δροσιά και ανθενωτική παράδοση.

Ο . Παναγιώτης Κουλουμπής αναφέρει…

«Στο τέλος σκεφτήκαμε να έχετε την μοναδική εμπειρία να γευτείτε τα εδέσματα και τα ποτά που κερνούσαν στους φίλους και τους συμπολίτες τους όταν τους επισκέπτονταν. Ένα παραδοσιακό τρατάρισμα με Κασιώτικα και Αιβαλιώτικα εδέσματα ενω θα δίνεται συγχρόνως ένα έντυπο συνταγών (ειδικά τυπωμένο για την εκδήλωση) όπως συνηθιζόταν στα μέρη και την εποχή εκείνη Όλα αυτά σε συνεργασία με το κατάστημα Παραδοσιακών προϊόντων ΠΡΕΚΑΣ

Το «κέρασμα» όπως είχαμε υποσχεθεί ηταν ότι καλύτερο πρωτότυπο . παραδοσιακό και προπάντων ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ θα μπορούσε να υπάρξει και ηταν ένας ακόμα πόλος που κέρδισε τα ενθουσιώδη σχόλια των ήδη εντυπωσιασμένων παρευρισκομένων.»

Ένα κατακλείδι. Κρίναμε, Θέλαμε, είχαμε φροντίσει, επιμείναμε και τελικά το πετύχαμε να κυριαρχήσει μια έντονη, ουσιαστική και αυθεντική χροιά παράδοσης και το σπουδαιότερο με απολυτό σεβασμό αγνής έκφρασης πολιτισμού όπως αξίζει να υπάρχει στο νησί μας.

Αμέσως μετά τον επίλογο και ενώ ο κόσμος όρθιος χειροκροτούσε η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Ελεύθερα Δημάκη προβεί σε μια έκπληξη προς τον κ Κουλουμπή.


Ένα μικρό αναμνηστικό «δωράκι» ένα μικρό ιστιοφόρο από μέταλλο και ξύλο ηταν κάτι που έκανε τον κατά τα άλλα λαλίστατο και ετοιμόλογο Παναγιώτη Κουλουμπή να χάσει τα λόγια του και να συγκινηθεί πραγματικά κάτι που φάνηκε σε όλους.

Ως γνωστόν πότε δεν έχει δεχτεί ουδεμία αμοιβή. «Ότι έχετε να δώσετε δώστε το στους ανθρώπους που θα δουλεύουν για να είναι όλα τελεία όπως τα θέλουμε … » έλεγε πάντοτε.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση γνωριμίες με όλους τους παρευρισκόμενους σε ένα μοναδικό υψηλής αισθητικής περιβάλλον που απέπλεε πολιτισμό αρχοντιά και αστική μεγαλοπρέπεια της εποχής που η Ερμούπολη μεσουρανούσε ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τα βλέμματα και τα χαμόγελα λαμπερά και ευχάριστα έδειχναν μονό ένα πράγμα.

Πως όλοι έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι.

ΟΛΟΙ.. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι.

Και όχι μονό αυτό.. συγκινημένοι εντυπωσιασμένοι και το σπουδαιότερο…

Σίγουροι πλέον ότι από άδω και εμπρός ένας δρόμος υπάρχει ..Της ανθρωπιάς. Αυτής που μας δίδαξαν οι ευεργέτες μας.

Οι φωτογραφίες θα σας δείξουν των παραπάνω λόγων το αληθές.


Παναγιώτης Κουλουμπής

03 Αυγούστου 2018

Ερμούπολη, Σύρος Κυκλάδες Ελλάδα


ΕΙΠΑΝ Και ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

«… τιμήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, άνθρωποι ευφυείς, σπλάχνα της αιολικής γης που κατάφεραν με τη διορατικότητά τους να μετατρέψουν, ένα φτωχικό νησί, τη Σύρο, στο κωμικότερο λιμάνι της Μεσογείου, συσσωρεύοντας στο νησί πλούτο και δόξα που δεν είχε γνωρίσει πότε άλλος τόπος!» έγραφε ο Κωνστάντιος Μαγκόπουλος στην σελίδα του στο facebook.

«Ηταν μια υπέροχη βραδιά σε ένα περιβάλλον που απέπνεε γαλήνη …» Έγραφε η Ασπασία Ρούσου ενώ ένας άλλος φίλος έλεγε… «Άψογη και συναρπαστική, μας ταξίδεψε στα χρόνια της κοσμοπολίτικης Σύρου και στις υπέροχες μουσικές της, όλα δώρα της άλλης ανατολίτισσας μάνας, της Σμύρνης,,»

«ΜΙΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΙΣ. ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΑΤΕ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΩΣ Κ ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ-ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ -ΓΙΑ ΑΞΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Κ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ.

ΚΕ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΟΛΟ ΔΥΝΑΜΗ Κ ΠΑΘΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ. ΑΞΙΖΕΙ» έγραφε με κεφάλαια γράμματα ο Σταμάτης.

Ενώ η Καίτη Ραουζαίου έγραψε. «Το καλύτερο μνημόσυνο για τις μεγάλες αυτές ψυχές !!!!!

Υπέροχη τιμητική εκδήλωση στα πρόσωπα των μεγάλων ευεργετών μας !! Άψογη παρουσίαση !! Τέλεια δουλειά! Σε ευχαριστούμε Παναγιώτη !!!!!»

Ο Κωνσταντίνος έγραφε … «Ονειρεμένη βραδιά μ εντυπωσιακές πληροφορίες, από τη ζωή των τιμώμενων προσώπων, αλλά και με μια γεύση του πώς διασκέδαζαν, στόλιζαν τα σπίτια τους, τα κεράσματα, που τα γευτήκαμε κι εμείς, στις βεγγέρες της Σμύρνης και της Πόλης, που έμειναν στην κουλτούρα των Συριανών έως τις μέρες μας»


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ.

Εκφράζω τον σεβασμό μου στις Αδελφές της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και φιλοξένησαν την εκδήλωση μας.

Ιδιαίτερη τιμή μου η συνεργασία με το Πολιτιστικό Σύλλογο Επισκοπειίου Σύρου, που είχε την ιδέα για αυτό το αφιέρωμα

Στον φίλο μου Βαγγέλη Παραμάνη -τράβηξε τις φωτογραφίες- και τον φίλο του συλλόγου Δημήτρη Ρούσσο που έφτιαξε το video.

Στην Τατιάνα Παπαδοπούλου για τις φωτογραφίες της Αποθανατίζοντας με τον ωραίο νεανικό της τρόπο στιγμές της εκδήλωσης καθώς και .. Ένα Μεγάλο ευχαριστώ στο φίλο συνάδελφο George Albert και τον Logotypos.gr για την δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

Στον Όμιλο UNESCO Club of the Regiment of Arts and Ala και τον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο Ioannis Maronitis του οποίου η εκδήλωση ομιλία είχε τεθεί υπό της Αιγίδα του.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στο Cyclades Culture με ιδιαίτερη μνεία στην ΑΞΙΑ Και ΕΥΓΕΝΙΚΗ εντεταλμένη για τον Πολιτισμό κυρία Χρηστιάννα Πάπιτση (Christiana Papitsi) για την πολύ καλή συνεργασία και προσθήκη της εκδήλωσης στο επίσημο πολιτιστικό της πρόγραμμα.

Τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου.


ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ:

https://www.youtube.com/watch?v=2Kq90LMYU1g&feature=youtu.be



Links

https://www.facebook.com/enas.panagiotis/media_set?set=a.1341487759318880.1073742227.100003730060062&type=3


https://www.logotypos.gr/dyo-onomata-mia-istoria-diaxyti-sygkinisi/


https://www.facebook.com/enas.panagiotis/posts/1340249752776014?hc_location=ufi


Βιβλιογραφία- Πηγές.

*Ναυτικά Χρονικά :Λεωφ. Συγγρού 132 Αθήνα.

* Τζελίνα Χαρλαύτη: Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

* Δήμητρα Καρδακάρη: υποψήφια διδάκτορας του ιδίου τμήματος και Πανεπιστημίου.

* Δρ. Παναγιώτης Καπετανάκης: Σύμβουλος σύνταξης περιοδικού ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ.

* Δημήτρη Χάλαρη: Η Ερμούπολη σαν Παραμύθι.

* Κων/νου Παπαδάκη: Η Σχολή Απόρων Παίδων Ερμούπολης Σύρου.

*Νικολάου Λειβαδάρα: Το 1ο Νοσοκομείο Της Ελλάδος. Ερμούπολη Σύρου 1825.

*Δημητρίου Κρίνου: Η Σύρος και η Ναυτιλία της κατά τον 19ο αιώνα.

*Αντωνίου Μαρκουλή: Το Λύκειον Ελληνίδων Σύρου και η Κλωστουφαντουργία στη Σύρα.

* Εμμανουήλ Χαλκιαδάκη: Διπλωματική εργασία.


303 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page