Η Υπόγεια Ερμούπολη. Οι Σκοτεινές Τεχνητές Στοές στα Έγκατα της Ερμούπολης.
- Παναγιώτης Κουλουμπής
- 12 Ιαν 2018
- διαβάστηκε 7 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 17 Μαΐ 2018
Μυστηριώδεις τεχνητές στοές με τεράστια διαμερίσματα και δαιδαλώδεις διαδρόμους και συμπλέγματα σηράγγων που οδηγούν στο άγνωστο, πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος και παντελώς αποκομμένες από το ηλιακό φως. Όχι, δεν είναι περιγραφή ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά απτή πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά αποκαλύπτονται φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τις υπόγειες και σκοτεινές Τεχνητές στοές που βρίσκονται στα έγκατα της Ερμούπολης. Πώς και γιατί κατασκευάστηκαν;

Υπάρχει ένα αρχαίο γεωμετρικό σχήμα που είναι γνωστό ως το παγκόσμιο μυστικιστικό σχήμα/σύμβολο. που «δείχνει ότι κάτω από εκεί υπάρχει κάποιος υπόγειος μυστικός χώρος. Το σχήμα/σύμβολο αυτό μοιάζει με την γνώστη «πεντάλφα» αλλά δεν είναι το ίδιο. Στις ξεναγήσεις που κάνω στην νεοκλασική Ερμούπολη, συχνά λέω στους ανθρώπους πως:
«Η Ερμούπολη είναι μια απίστευτα ενδιαφέρουσα πόλη! Από τις πιο σπάνια ενδιαφέρουσες πόλεις. Περπατώντας στην Ερμούπολη να κοιτάτε προσεκτικά κάτω και πάνω»
Η Ερμούπολη είναι γεμάτη από τέτοια μυστικιστικά σύμβολα - «σινιάλα» και ένας προσεκτικός -και περίεργος- περιηγητής που περιπλανάται στην Ερμούπολη κοιτώντας με προσοχή «κάτω και πάνω» πολύ εύκολα θα παρατηρήσει την ύπαρξη δεκάδων τέτοιων συμβόλων ιδιαίτερα στο κέντρο της Ερμούπολης.


Γενικά, η νεοκλασική Ερμούπολη βρίθει από δεκάδες σύμβολα και μυστικιστικές παραστάσεις, εικόνες και επιγραφές στα πιο απίστευτα σημεία που κανείς δεν φαντάζεται και δεν πρόκειται να τα παρατηρήσει ποτέ, εκτός αν ψάχνει ειδικά για αυτά ή τα πετύχει η ματιά του τυχαία.
Μετά από έρευνες πολλών χρόνων και μετά από μυστικές επισκέψεις, συλλογή πληροφοριών και μυστικές φωτογραφήσεις σήμερα δημοσιοποιείται ένα μέρος αυτών των υπογείων στοών που υπάρχουν κάτω από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε αυτήν την αποκλειστική έρευνα και άρθρο.
Δυστυχώς, πλέον οι περισσότερες από αυτές τις στοές έχουν καταστραφεί! Όχι από γκρέμισμα, καθώς αν είχαν γκρεμιστεί θα είχε γκρεμιστεί και ολόκληρη η Ερμούπολη, αλλά κυρίως από μπαζώματα που έγιναν είτε από ασχετοσύνη είτε σκόπιμα (πληροφορίες υπάρχουν), θέλοντας να καταστρέψουν τα στοιχειά της ύπαρξης αυτών των υπόγειων στοών.
Γιατί είχαν κατασκευαστεί αυτά τα υπόγεια; Τι ρόλους εξυπηρετούσαν; Ποιοι και πότε τα είχαν κατασκευάσει; Γιατί έμεινε μυστική η ύπαρξη τους; Λειτούργησαν ως καταφύγια ή και ως χώροι λατρείας;
Πολλές από αυτές να χρονολογούνται πριν από πολλούς αιώνες, κυριολεκτικά από την ίδρυση της Ερμούπολης. Κανείς -πλην ορισμένων πολιτών της Ερμούπολης- δεν εισέρχονταν σε αυτές και κανείς δεν γνώριζε πραγματικά τι συνέβαινε και τι περιείχαν αυτά τα υπόγεια.
Το μυστήριο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του πως η Ερμούπολη κτίστηκε πάνω σε μπαζώματα της θάλασσας. Άρα αυτή η υπόγεια πολιτεία με τις δαιδαλώδεις στοές και τα κρυφά περάσματα κτίστηκε επίτηδες με αυτόν τον τρόπο και εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς. Ποιοι να ήταν άραγε αυτοί οι σκοποί;
Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένα αυτά τα υπόγεια. Το σχήμα και τη μορφή τους. Που υπήρχαν και που ακόμα υπάρχουν αυτά τα υπόγεια;

Είναι όλα τεχνητά. Το τονίζω αυτό διότι μπορεί -και ίσως να είναι φυσικό και εύλογο- να πει κάποιος ότι μπορεί να είναι φυσικά. Όχι, δεν είναι… Είναι κατασκευασμένα σκόπιμα και με εμφανές σχέδιο κατασκευής. Όλα έχουν το ίδιο σχήμα και την ίδια τεχνοτροπία κατασκευής. Είναι τοξωτά υπόγεια κατασκευασμένα από σκληρή πέτρα και στις ανώτερες επιφάνειες τους έχουν εξαιρετικά πολύ καλής ποιότητας σκληρά τούβλα. Θυμίζουν χώρους εκκλησιών ή θολούς κάστρων ή …βιβλιοθηκών του Μεσαίωνα.

Πληροφορίες μας λένε ότι υπήρχε σχεδόν άλλη μια πολιτεία κάτω από την Ερμούπολη, με τέτοιες τεχνητές στοές να σχηματίζουν δαιδαλώδεις διάδρομους που έβγαζαν σε διαφορά σημεία.
Κάτω από το Δημαρχείο με διάφορες διαδρομές. Μια ήταν σίγουρο ότι έβγαζε στο θέατρο Απόλλων. Μια άλλη έφθανε μέχρι το Κτήριο του Βελισσαρόπουλου, το σημερινό εργατικό κέντρο. Μια άλλη Ξεκινούσε από την Νομαρχία και διέσχιζε όλα σχεδόν τα αρχοντικά ανεβαίνοντας προς τον Άγιο Νικόλαο από την μεριά της θάλασσας περνώντας και από την Σχολή Θηλέων δίπλα στην Νομαρχία. Αυτή η στοά ήταν προσβάσιμη έως και πρόσφατα. Στη συνέχεια …κτίστηκε η είσοδος της. Μια άλλη ξεκινούμε από το Δημαρχείο διέσχιζε τον γρανίτινο δρόμο κάτω από το Γυμνάσιο και έβγαζε στην Μητρόπολη την Μεταμόρφωση, ενώ μια άλλη διαδρομή ξεκινούσε από το Δημαρχείο και διέσχιζε την πλατεία καταλήγοντας στην περιοχή της Αγοράς. Η περιοχή που περικλείει το τετράγωνο που περιέχει το σημερινό καλοκαιρινό Σινεμά τον δρόμο που βγάζει στο Γυμνάσιο (σήμερα πανεπιστήμιο) όπως και όλη η Περιοχή της Αγοράς ήταν κούφια από κάτω.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι ακόμα και σήμερα πολλά νεοκλασικά αρχοντικά έχουν μυστικές μαρμάρινες πλάκες στο πάτωμα τους που αν κάποιος τις ανοίξει και μπει μέσα, αυτές οδηγούν σε δαιδαλώδεις τέτοιες στοές. Κάποιες από αυτές έχουν κτίσει και υπάρχει μόνο μια σκάλα που κατεβαίνει ως μερικά μετρά και άλλες έχουν γκρεμιστεί. Οι μαρμάρινες πλάκες όμως υπάρχουν ακόμα κάτω από ψευδοπατώματα ή κάτω από χαλιά η κάτω από παλιά έπιπλα. Πολλές από αυτές οι νέοι ένοικοι δεν τις γνωρίζουν καν.

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 80’, που η Ερμούπολη ανασκευαζόταν οι μπουλντόζες έσκαβαν έξω από τον θερινό κινηματογράφο είχαν βγει στην επιφάνεια και όλος ο κόσμος έβλεπε τις τοξωτές υπόγειες στοές που χωρίζονταν σε μεγάλα διαμερίσματα με σιδερένιες πόρτες να χωρίζουν τα διαμερίσματα αυτά. Δυστυχώς, κανείς εκείνη την εποχή δεν σκέφτηκε να αποθανατίσει με φωτογραφίες αυτές τις στοές. Όλοι δε, νόμιζαν πως ήταν …. «λούκια» για την απορροή λυμάτων.

Δυστυχώς δεν ήταν, και αφού έριξαν μπετό τις κατέστρεψαν τελείως. Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές από αυτές τις σιδερένιες πόρτες τις είχαν βγάλει στην επιφάνεια και με αυτές έκλειναν τις τρύπες που έχασκαν για να περνούν από πάνω οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα. Ήταν δε τόσο καλό το σίδερο που αν και τις είχαν ξεθάψει ύστερα από 2 αιώνες αυτές ήταν σε τελεία κατάσταση ακόμα και από τις λαμαρίνες της εποχής.
Δεν υπήρχαν μόνο «μέσα στην Ερμούπολη» τέτοιες τεχνητές στοές.
Μεγάλοι άνθρωποι μου έχουν εξιστορήσει (και μου έχουν δείξει) μυστικές εισόδους στοών που ξεκινούσαν από την ανάσταση και κατέληγαν ή στην Ερμούπολη (κατεβαίνοντας από το Βροντάδο) ή κατέληγαν εκεί που βρίσκεται σήμερα το παρκινγκ της Δόξας.
Σήμερα πλέον, οι περισσότερες από αυτές τις υπόγειες στοές έχουν είτε μπαζωθεί από άγνοια, είτε καταστραφεί από τις μπουλντόζες που έσκαβαν για να ανοίξουν τα θεμέλια των νέων κτηρίων, είτε -ειδικά οι τελευταίες εναπομείναντες- πλημμύρησαν από βρώμικα νερά.

Σε κάποιες περιοχές υπήρχαν μυστικές πόρτες ή μυστικές «τρύπες» που τις ήξεραν ελάχιστοι για να εισχωρούν στις υπόγειες στοές.
Ένας πολύ σοβαρός λόγος της ύπαρξης αυτών των μυστικών υπόγειων κάτω από την Πόλη υποθέτουμε ότι ήταν το γεγονός πως η Ερμούπολη κτίστηκε από πλουσίους Τέκτονες που ήρθαν στο νησί ως πρόσφυγες και προκείμενου να κρύψουν τα μυστικά και τις συναντήσεις τους έκτισαν σκόπιμα υπόγεια διαμερίσματα κάτω από την Πόλη.
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι Συριανοί εκείνης της εποχής έκρυβαν εκεί θησαυρούς αλλά και ενδεχομένως τα φέρετρα των αποδημούντων συμπολιτών τους. Η συνήθεια να τοποθετούνται τα σκηνώματα των νεκρών σε στοές κάτω από τη γη είναι ετρουσκική. Επιβίωσε, όμως, στις θρησκευτικές συνήθειες των Πρωτοχριστιανικών και υιοθετήθηκε και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το συνήθειο ταφής του νεκρού σε χώρο προσβάσιμο για τους ζωντανούς, εξυπηρετούσε την ανάγκη που ένιωθαν οι άνθρωποι να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους και να τους μεταφέρουν σκέψεις, καθημερινά προβλήματα, αγωνίες τους κλπ.
Είναι γνωστό ότι οι Πρωτοχριστιανοί διάλεγαν υπόγειους τόπους κοντά στους οποίους είχαν μαρτυρήσει άγιοι, ώστε οι δικοί τους να βρίσκονται σε ιερό χώρο. Σε εκείνους τους τόπους κατόπιν χτίστηκαν κάποιοι από τους σημαντικότερους ναούς ή και σπουδαίες πόλεις.
Όλη η Ευρώπη είναι κτισμένη πάνω σε τέτοιες στοές. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν η Ερμούπολη, που κτίστηκε πάνω σε ευρωπαϊκά πρότυπα να μην έχει και εκείνη αυτό το «προνόμιο»?
Είναι επίσης γνωστό πως κάτω από τους περισσότερους ναούς υπάρχουν μυστικές στοές στις οποίες έθαβαν είτε ιερείς είτε επιφανείς χριστιανούς που δεν ήθελαν να μείνουν στα ματιά και την βορά εχθρικών χεριών. Σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (αλλά και της Αμερικής) υπάρχουν δεκάδες τρύπες, τις οποίες ο ανυποψίαστος μπορεί να υποθέσει ότι είναι η τυχαίες η για την απορροή υδάτων.
Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για σωλήνες σπονδών: «Οι πρώτοι Χριστιανοί πίστευαν στην ανάσταση των νεκρών, κι έτσι χρησιμοποιούσαν τις τρύπες αυτές κυριολεκτικά για να "ταΐζουν τους πεθαμένους", χύνοντας μέλι και γάλα στις κρύπτες κάτω από το έδαφος».
Υπάρχουν κι άλλες ιστορίες που συνοδεύουν τη φήμη των υπόγειων διακλαδώσεων και δωματίων κάτω από την Ερμούπολη. Μια από τις πιο διαδεδομένες φήμες και με αρκετή δόση αλήθειας είναι ότι κάποια από αυτές ήταν η πρώτη στοά των τεκτόνων της Ερμούπολης. Είναι Ιστορικά αποδεδειγμένο και τεκμηριωμένο πως στην Ερμούπολη υπήρξε η πρώτη στοά Τεκτόνων της Ελλάδος. Και αυτό είναι σίγουρο.
Δεν ξέρουμε σε πιο σημείο ακριβώς αλλά είναι πιθανό να ήταν μια από αυτές που βρίσκονται κάτω και μεταξύ Δημαρχείου και Θεάτρου Απόλλων.
Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν πληροφορίες πως στα υπόγεια εκείνα υπήρχαν βιβλιοθήκες μυστικών βιβλίων με «επικίνδυνες πληροφορίες» ή «καυτά» έγγραφα που δεν έπρεπε να ξέρουν οι πολλοί, πλην εκείνων που ήταν επωμισμένοι με το να τα προστατεύουν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίστευαν πως εκεί κάτω κρύβονταν ένας τεράστιος θησαυρός αρχαίων βιβλίων, άγνωστα για τον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως, λένε, όλη η αρχαία γνώση, που νομίζουμε πως χάθηκε για πάντα, να βρίσκεται συγκεντρωμένη στις μυστικές βιβλιοθήκες.
Όπως και να 'χει, οτιδήποτε και να υπήρχε στις κλειστές και μπαζωμένες στοές της υπο-χθόνιας Ερμούπολης μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ!
Συμπέρασμα: Αυτά που διαβάσατε παραπάνω είναι μια ακόμα απόδειξη πως η νεοκλασική Ερμούπολη δεν ήταν τυχαία πόλη, ούτε κατασκευάστηκε από τυχαίους ανθρώπους. Και φυσικά, είναι μια απόδειξη πως οι πρώτοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Σύρο και έκτισαν την Ερμούπολη …ούτε αυτοί ήταν τυχαίοι άνθρωποι.
Γι αυτό θα πρέπει πάση θυσία και ως κόρη οφθαλμού να προστατεύουμε την νεοκλασική ιστορία και ταυτότητα της Ερμούπολης.
Όλοι οι κάτοικοι της Σύρου οφείλουν να καταλάβουν πως η πόλη μας είναι ένας θησαυρός και μάλιστα άγνωστος και ανεξερεύνητος ακόμα -πλην ελαχίστων που γνωρίζουμε πολλά περισσότερα από όσα αφήνουμε να φανούν ότι γνωρίζουμε- για την μοναδική και σπουδαία αυτή μητρόπολη στο κέντρο του Αιγαίου. Γι αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τους χώρους αυτούς.
Θα πρέπει να προσέχουμε πως συμπεριφερόμαστε. Να προσέχουμε την πλατεία μας που από κάτω έχει θησαυρούς ανεξερεύνητους. Την εξέδρα της πλατείας που είναι ένα σπάνιο αριστούργημα ηχητικής. Να προσέχουμε όταν ανοίγουμε λάκκους και σκάβουμε για θεμέλια για την ανέγερση νέων κτηρίων, μήπως σκάβοντας ανακαλύψουμε κάτι σημαντικό και σπουδαίο.
Πρέπει όλοι οι Συριανοί να συνειδητοποιήσουν πως η Ερμούπολη και η Σύρος δεν είναι τυχαίο μέρος. Δεν είναι ένα απλό νησάκι και μια απλή όμορφη πόλη με όμορφα νεοκλασικά κτήρια. Αλλά μια σπουδαία και ακόμα ανεξερεύνητη περιοχή που κρύβει μυστικά. Μεγάλα μυστικά και περιμένει την αγάπη, τον σεβασμό και την κατανόηση των ανθρώπων που την κατοικούν για να τους αποκαλύψει… Και η αποκάλυψη των μυστικών αυτών μπορεί να δώσει στους ανθρώπους που την κατοικούν ανυπολόγιστα πλούτη πνευματικά κι υλικά που δεν τα φαντάζονται.
Ελάτε, λοιπόν, συμπολίτες να προσέξουμε και να προστατεύσουμε το νησί μας και την μεγάλη Ερμούπολη μας.
Η δημοσιογραφική έρευνα έγινε από τον γράφοντα και είναι κατ’ αποκλειστικότητα. Οι περισσότερες φωτογραφίες ανήκουν αποκλειστικά σε έναν άνθρωπο που δεν επιθυμεί την αναφορά του ονόματος του και είναι προϊόν που καλύπτεται κάτω από πνευματική ιδιοκτησία και ως εκ τούτου απαγορεύεται η χρησιμοποίηση τους χωρίς την άδειά του (την οποία έχω την τιμή να την έχει δώσει σε έμενα).
Προκείμενου να διασφαλιστεί ο χώρος που βρίσκονται οι τοποθεσίες, τα σημεία και οι εναπομείναντες ύψιστης σπουδαιότητας και ιστορικής αξίας στοές και τα ανωτέρω αναφερθέντα υπόγεια διαμερίσματα δεν αναφέρονται οι ακριβείς τοποθεσίες πέραν των ελαχίστων που εμφανώς γίνονται αντιληπτές.
Αν και εφ’ όσον υπάρξει σοβαρή επιθυμία, αυτές θα δοθούν μόνο σε σοβαρές επιστημονικές κοινότητες και προτάσεις.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/groups/263632537475861/
Παναγιώτης Κουλουμπής 12 Δεκεμβρίου 2017 Ερμούπολη, Σύρος
Κυκλάδες, Ελλάδα

Comments