Το πόσο σημαντική πόλη ηταν η Ερμουπόλη σαν λιμάνι και σαν κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί κανείς να το καταλάβει όταν μέσα στα δρομολόγια της πρώτης αερομεταφερόμενης εταιρείας ταχυδρομείου συμπεριέλαβαν σαν πρωταρχικό κόμβο και την Ερμούπολη.
Διαβάστε την στο άρθρο που ακόλουθοι. Είναι μια πανέμορφη ρομαντική ιστορία που ελάχιστοι θυμούνται και γνωρίζουν σήμερα και θα σας συγκινήσει και εντυπωσιάσει μαζί.
Η πρώτη ταχυδρομική υπηρεσία στην Ελλάδα δημιουργήθηκε από μια Ιταλική εταιρία AERO ESPRESSO ITALIANA S.A. που χρησιμοποίησε παλιά υδροπλάνα και αργότερα κανονικά αεροσκάφη για να μεταφέρει το ταχυδρομείο σε τρεις χώρες. Ελλάδα Τουρκιά και Ιταλία.
Η AERO ESPRESSO ITALIANA S.A. (A.E.I.)» ιδρύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1923 στη Ρώμη με την ονομασία Ανώνυμη Ιταλική Εταιρεία και ήταν μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης.
Ήταν η πρόγονος του σημερινού κρατικού αερομεταφορέα της Ιταλίας Alitalia
Η ιδιαίτερη σημασία της εταιρείας είναι ότι εκτός από την μεταφορά του ταχυδρομείου μετέφερε και επιβάτες αλλά και ότι ηταν η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που ανέλαβε να τυπώσει τα πρώτα Ελληνικά Γραμματόσημα.
Τα υδροπλάνα αυτά μπορούσαν να μεταφέρουν πλήρωμα 4 ατόμων, 9 επιβάτες και αλληλογραφία έως 17 κιλά.
Τα Υδροπλάνα αυτά ηταν παλιά πολεμικά υδροπλάνα που είχαν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο και είχαν μετασκευαστεί για την εργασία που τώρα προοριζόταν.
Στην Σύρο τα υδροπλάνα άρχισαν να φτάνουν το 1926 και προσγειωνόταν έξω από το λιμάνι παράλληλα με τον βραχώδη τότε λιμενοβραχίονα και στην συνεχεία έμπαιναν μέσα στο λιμάνι σαν πλέοντα σκάφη πλέον.
Μην ξεχνάμε ότι το λιμάνι της Ερμούπολης εκείνη την εποχή ηταν πολύ διαφορετικό από όπως είναι σήμερα. Βασικά ηταν πολύ μεγαλύτερα χωρίς τις προσχώσεις που έγιναν τα επόμενα χρόνια και μείωσαν κατά πολύ το εσωτερικό μέγεθος του.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως μετά τον πόλεμο πολλά μέσα μεταφοράς μετασκευάστηκαν για να γίνουν μέσα μαζικής μεταφοράς επιβατών.
Τρένα. Λεωφορεία. Αυτοκίνητα, Ακόμα και στρατιωτικά φορτηγά πολλά πλοία που από πολεμικά μετασκευάστηκαν σε επιβατηγά πολλές δίκυκλες μηχανές, και αεροπλανα.
Πολλά από αυτά ηταν ταλαιπωρημένα από τον πόλεμο και πολύ παλιά και επικίνδυνα αφού ηταν σχεδόν ετοιμόρροπα από τις ταλαιπωρίες του πολέμου.
Αλλά όμως ηταν ολοκαίνουργια και πολλά δεν είχαν προλάβει ούτε να χρησιμοποιηθούν αφού για καλή τους τύχη τα πρόλαβε η λήξη του πολέμου..
Η ανώνυμη αεροπορική μεταφορική εταιρία Αερο-Εσπρέσο είχε υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση σύμβαση κι είχε αναλάβει την εναέρια ταχυδρομική συγκοινωνία Ελλάδος-Ιταλίας και Τουρκίας.
Η Αερο-Εσπρέσο είχε την αποκλειστικότητα της εναέριας διακίνησης της αλληλογραφίας ανάμεσα στην Ελλάδα-Ιταλία και Τουρκία.
Η σύμβαση είχε υπογραφεί με το υπουργείο των 3Τ, δηλαδή Ταχυδρομείο-Τηλεγραφείο και Τηλεφωνείο.
Τον Οκτώβρη του 1926 μάλιστα είχαν τυπωθεί και γραμματόσημα για να τιμήσουν την συνεργασία αυτή της ελληνικής κυβέρνησης με την Αερο-Εσπρέσο. Η έκδοση αυτή των γραμματοσήμων έγινε γνωστή με το όνομα Πατακόνια και τη σειρά σχεδίασε ο καθηγητής Α.Γαβαλάς.
Η εκτύπωση είχε γίνει στο Μιλάνο με λιθογραφική μέθοδο.
Τα δρομολόγια ήταν κάθε Δευτέρα από Μπρίντεζι, κάθε Τρίτη από Αθήνα και κάθε Παρασκευή από Κωνσταντινούπολη και Λήμνο.
Το υδροπλάνο μπορούσε να μεταφέρει πλήρωμα 4 ατόμων, 9 επιβάτες και αλληλογραφία έως 17 κιλά.
Η πτήση γινόταν με ένα υδροπλάνο I-AMES. Τα υδροπλάνα που πετούσαν στη γραμμή Μπρίντεζι-Αθήνα-Λήμνο-Κωνσταντινούπολη έφεραν τα χαϊδευτικά ονόματα James και Jafer.
Το υδροπλάνο που χρησιμοποιούσαν στην γραμμή 4 της Αερο-Εσπρέσο ήταν ένα Σαβόια Μαρκέττι Σ55, δικινητήριο, με μηχανές Φιάτ, εκπέτασμα πτερύγων τα 24 μέτρα, μήκος 16,50 μέτρα, με τελική ταχύτητα τα 240 χιλ., αυτονομία 1090 χιλ. και διέθετε εντυπωσιακή εσωτερική ξύλινη επένδυση.
Καμία φορά ενδιάμεσα περνούσαν από διαφόρους άλλους προορισμούς ανάλογα το ταχυδρομείο. Μεταξύ αυτών ηταν και η Σύρος.
Στα 1926 η ανώνυμη εταιρία Αερο-Εσπρέσο Ιταλιάνα ήταν μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης.
Κάπου εκεί συμπεριέλαβε και την Σύρο στα δρομολόγια της.
Πολλές φορές έπαιρνε και επιβάτες.
Την 1η Αυγούστου του 1926 πραγματοποίησε την πρώτη διεθνή τράνζιτ πτήση στο εξωτερικό, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Ήταν η αεροπορική γραμμή νούμερο τέσσερα της Αερο-Εσπρέσο. Μπρίντεζι-Αθήνα- Κωνσταντινούπολη.
Η απόσταση που έπρεπε να διανύσει το υδροπλάνο ήταν 1400 χιλιόμετρα κι η συνολική διάρκεια της πτήσης ήταν γύρω στις εννιά με δέκα ώρες.
Λίγο μετά το ξημέρωμα της 1ης Αυγούστου του 1926, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση
Ένα υδροπλάνο Savoia Marchetti S55 ξεκίνησε από το Μπρίντεζι με προορισμό τον αερολιμένα του Φαλήρου.
Στην Αθήνα, η Αερο-Εσπρέσο χρησιμοποιούσε τον αερολιμένα του Φαλήρου κι αν ο καιρός δεν της επέτρεπε την προσθαλάσσωση, είχε εναλλακτικά τους αερολιμένες της Ραφήνας κι λίγο αργότερα και του Πειραιά.
Η πτήση γινόταν με ένα υδροπλάνο I-AMES. Το υδροπλάνο που χρησιμοποιούσαν στην γραμμή 4 της Αερο-Εσπρέσο ήταν ένα Σαβόια Μαρκέττι Σ55, δικινητήριο, με μηχανές Φιάτ, εκπέτασμα πτερύγων τα 24 μέτρα, μήκος 16,50 μέτρα, με τελική ταχύτητα τα 240 χιλ.,αυτονομία 1090 χιλ. και διέθετε εντυπωσιακή εσωτερική ξύλινη επένδυση.
Η διάρκεια της πτήσης Μπρίντεζι- Αθήνα ήταν τέσσερις ώρες ενώ η διάρκεια της πτήσης Αθήνα -Κωνσταντινούπολη ήταν γύρω στις πέντε ώρες, σύμφωνα με τη διαφήμιση της Αερο-Εσπρέσο.
Η έδρα της εταιρίας στη Ρώμη ήταν στην οδό Εμίλια,στον αριθμό 86 ενώ τα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα ήταν στην οδό Πανεπιστημίου στον αριθμό 3.
Πιλότος του αεροσκάφους στην πρώτη πτήση από το Μπρίντεζι ήταν ο Ουμπέρτο Μανταλέννα, ένας πολυβραβευμένος στην Αεροναυπηγική, Ιταλός αεροπόρος.
Στη γραμμή Μπρίντεζι-Αθήνα-Κωνσταντινούπολη πιλοτάριζαν τα υδροπλάνα της Αερο-εσπρέσσο κι άλλοι δυο σημαντικοί αεροπόροι και μηχανικοί, οι Περουκάτι και Μπεράλντι.
Από το Φάληρο,το υδροπλάνο ξεκινούσε νωρίς το πρωί με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και ενδιάμεσο σταθμό, το Μούδρο της Λήμνου.
Στο Μούδρο, στα 1926 λειτουργούσε σημαντικός σταθμός στάθμευσης και ανεφοδιασμού καυσίμων.
Στην Κωνσταντινούπολη το υδροπλάνο προσθαλασσωνόταν, στο Μπουγιούκ Ντερέ, 25 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.
Οι πτήσεις με το υδροπλάνο από το Μπρίντεζι προς τον αερολιμένα του Μούδρου συνεχίστηκαν μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου του 1930.
Το 1934, η αεροπορική εταιρεία μαζί με τις Navigazione Aerea - SANA, SISA - Società Italiana Servizi Aerei και SAM - Società Aerea Mediterranea, και σχημάτισαν την Ala Littoria, το προπολεμικό εθνικό αερομεταφορέα της Ιταλίας.
Η απόσταση που έπρεπε να διανύσει το υδροπλάνο ήταν 1400 χιλιόμετρα κι η συνολική διάρκεια της πτήσης ήταν γύρω στις εννιά με δέκα ώρες.
Λίγο μετά το ξημέρωμα της 1ης Αυγούστου του 1926, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση. Οι επόμενες πτήσεις έγιναν στις 9 και στις 15 Αυγούστου του 1926. Ένα υδροπλάνο Savoia Marchetti S55 ξεκίνησε από το Μπρίντεζι με προορισμό τον αερολιμένα του Φαλήρου.
Στην Αθήνα, η Αερο-Εσπρέσο χρησιμοποιούσε τον αερολιμένα του Φαλήρου κι αν ο καιρός δεν της επέτρεπε την προσθαλάσσωση, είχε εναλλακτικά τους αερολιμένες της Ραφήνας κι λίγο αργότερα και του Πειραιά.
Η διάρκεια της πτήσης Μπρίντεζι-Αθήνα ήταν τέσσερις ώρες ενώ η διάρκεια της πτήσης Αθήνα -Κωνσταντινούπολη ήταν γύρω στις πέντε ώρες, σύμφωνα με τη διαφήμιση της Αερο-Εσπρέσο. Η έδρα της εταιρίας στη Ρώμη ήταν στην οδό Εμίλια,στον αριθμό 86 ενώ τα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα ήταν στην οδό Πανεπιστημίου στον αριθμό 3.
Πιλότος του αεροσκάφους στην πρώτη πτήση από το Μπρίντεζι ήταν ο Ουμπέρτο Μανταλέννα, ένας πολυβραβευμένος στην Αεροναυπηγική, Ιταλός αεροπόρος. Ο Ουμπέρτο Μανταλέννα υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αεροπόρους όλων των εποχών.
Στη γραμμή Μπρίντεζι-Αθήνα-Κωνσταντινούπολη πιλοτάριζαν τα υδροπλάνα της Αερο-Εσπρέσο κι άλλοι δυο σημαντικοί αεροπόροι και μηχανικοί, οι Περουκάτι και Μπεράλντι. Από το Φάληρο, το υδροπλάνο ξεκινούσε νωρίς το πρωί με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και ενδιάμεσο σταθμό, το Μούδρο της Λήμνου. Στο Μούδρο, στα 1926 λειτουργούσε σημαντικός σταθμός στάθμευσης και ανεφοδιασμού καυσίμων. Στην Κωνσταντινούπολη το υδροπλάνο προσθαλασσωνόταν, στο Μπουγιούκ Ντερέ, 25 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη.
Οι πτήσεις με το υδροπλάνο από το Μπρίντεζι προς τον αερολιμένα του Μούδρου συνεχίστηκαν μέχρι και τις 18 Φεβρουαρίου του 1930.
Τότε εγκαινιάστηκε ο αερολιμένας της Μυτιλήνης και η Αερο-Εσπρέσο Ιταλιάνα σταμάτησε να πετά προς τη Λήμνο. Οι Λημνιοί τότε αντέδρασαν και ζήτησαν από την εταιρία να προτιμάει τη Λήμνο από τη Λέσβο για τις πτήσεις της, κάτι που όμως δεν υλοποιήθηκε. Ο αερολιμένας της Λήμνου διατηρήθηκε σε εφεδρία μαζί με εκείνο της Ιθάκης.
Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ετών 1926-1930 πραγματοποιούνταν διεθνείς πτήσεις στη Λήμνο, υπήρξε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη που τα χρόνια εκείνα παρουσίαζε το νησί, με επίκεντρο, το κοσμοπολίτικο λιμάνι του Μούδρου.
Μια ατυχής στιγμή στην πορεία της Αερο-Εσπρέσο ήταν το ατύχημα με υδροπλάνο τύπου CMASA Wal στις 18 Ιουλίου 1933 στη γραμμή Αθήνας-Ρόδου με απώλεια τεσσάρων μελών του πληρώματος και δύο επιβατών, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.
Για την Ιστορία….
Tα αεροπλάνα της AERO ESPRESSO ITALIANA δεν ήταν τα πρώτα που συνέδεσαν αεροπορικώς Ιταλία Ελλάδα και Τουρκία! Ηδη από το 1919 έως το 1921 Ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα έκαναν διάφορες πτήσεις μεταξύ, Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό να διατηρήσουν ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας της Μητέρας πατρίδας και των Μικρασιατών Ελλήνων.
Το 1919 Ιταλικά πολεμικά αεροπλάνα σκόρπισαν προπαγανδιστικά φυλλάδια πάνω από την Κωνσταντινούπολη και τον Μάρτη και Απρίλη του 1920 δuο πολεμικά Ιταλικά αεροπλάνα πέταξαν από την Αθήνα και την Κρήτη μεταφέροντας μηνύματα από τον Ιταλό Βασιλιά Victor Emanuelle III προς την Ελληνική Βασιλική οικογένεια! Κατά την επιστροφή τους οι Ιταλοί αεροπόροι πήραν και κάποιες ιδιωτικές επιστολές που απευθύνονταν από την Αθήνα προς Ιταλία!
Πηγές: Από την ιστορία της AERO ESPRESSO ITALIANA S.A
Προσωπικές ιστορικές έρευνες από βιβλία εποχής και Ιστορικά ντοκουμέντα
Χρησιμοποιήθηκαν στοιχειά από το Κείμενο της Ευαγγελία Χ.Λιάπη
Φωτογραφίες: Πηγές από το ιντερνέτ, Προσωπικό αρχείο και απο το Syros Agenda.
Παναγιώτης Κουλουμπής 17 Μαΐου 2016 Ερμούπολη Σύρος Ελλάδα
Comments