top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΠαναγιώτης Κουλουμπής

Εσείς είστε οι ιστοριογράφοι του παρελθόντος & του μέλλοντος σας

«Εσείς είστε οι ιστοριογράφοι του μέλλοντος σας. Καταγράφετε το παρελθόν σας με σκοπό να διαιωνιστεί στο μέλλον» Μια σπουδαία και σημαντική επίσκεψη σήμερα! Συνάντησα τους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου της Ερμούπολης στην τάξη τους συζητώντας για την ιστορία και ειδικότερα για τις μοναδικές οροφογραφίες των αρχοντικών της Σύρου στα πλαίσια ενός προγράμματος που έχουν δημιουργήσει μαθητές και δάσκαλοι. Θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο μπράβο στους μικρούς υπέροχους μαθητές που με την εξυπνάδα και την γλυκιά αθωότητά τους έκαναν αυτήν την επίσκεψη μια θαυμάσια και αξέχαστη εμπειρία.

“Εσείς είστε οι καλύτεροι ιστοριογράφοι» τους είπα μεταξύ άλλων. Αυτό που κάνετε εσείς σήμερα μαζί με τους ευσυνείδητους δάσκαλους σας που σας προτρέπουν και σας βοηθούν είναι πραγματικά μονάκριβο και σπουδαίο. Μπορεί σήμερα να μην καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αλλά να είστε σίγουροι ότι στο μέλλον η δουλεία σας θα φανεί απίστευτα χρήσιμη στις επόμενες γενιές. Είστε οι ιστοριογράφοι του ιδίου του μέλλοντος σας. Καταγράφετε το παρελθόν σας με σκοπό να διαιωνιστεί στο μέλλον όχι μόνο το δικό σας αλλά των παιδιών, των εγγόνων σας και των επομένων γενιών . Καταγράφεται την ιστορία μας με τέτοιο τρόπο που πολλά χρόνια αργότερα θα έρθουν αλλά παιδιά αλλά και ιστορικοί που ανατρέχοντας στο πόνημα σας θα αντλήσουν πληροφορίες που ενδεχομένως ίσως τότε και να έχουν χαθεί. Αλλά με το δικό σας έργο θα υπάρχουν τουλάχιστον φωτογραφημένα και με την μικρή περιγραφή τους ως απόδειξη ότι υπήρξαν κάποτε. Να θυμάστε η ιστορία μας διδάσκει. Είναι ο καλύτερος δάσκαλος και ο καλύτερος σύμβουλος. Αρκεί να την ψάχνετε, να την σκαλίζετε και να την διαβάζετε»

Οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους δασκάλους του σχολείου σας για το έργο που προσφέρετε αλλά πιο πολύ για την αγάπη και τον σεβασμό που διδάσκετε στα παιδιά μας να έχουν στον τόπο τους και την ιστορία τους. Εύχομαι ... μαθητές και δάσκαλοι να συνεχίσετε με το ίδιο μεράκι, οξυδέρκεια και τέτοιες θαυμάσιες νέες ιδέες. αυτό το υπέροχο έργο σας. Το χρειαζόμαστε. Αλλά πιο πολύ το χρειάζεται το νησί μας. Δεχθείτε δε ταπεινά τις ευχαριστίες μου για την χαρά και την τιμή που μου προσφέρατε να έχω την ευκαιρία απευθυνθώ μεταφέροντας ότι μπορώ από τις γνώσεις μου σε αυτήν την μοναδική και υπέροχη νέα γενιά μας. Μπράβο σας και συγχαρητήρια λοιπόν. Και να θεωρείτε δεδομένο ότι θα είμαι στην διάθεσή σας όπου μπορώ να σας φανώ χρήσιμος ξανά σε όλους όπου με χρειαστείτε. Άλλωστε, όπως και εσείς λέτε... αυτός είναι ο στόχος, η τοπική κοινωνία δίπλα στο σχολείο και το αντίθετο. Η κοινωνία να καταλάβει πόσο σπουδαίο είναι το σχολείο και το έργο των δασκάλων.

Η ενωμένη κοινωνία. η γνώση, και η κατανόηση της ιστορίας μας είναι το πιο ισχυρό όπλο μας ενάντια σε οποιοδήποτε δυσκολία.

Ευχαριστώ τον κύριο διευθυντή του 1ου Δημοτικού σχολείου Ερμουπόλεως, τους δάσκαλους Ελισάβετ Αποστολίδου και Ιωάννη Γαραντζιώτη που εμπνεύστηκαν και υλοποιούν το πρόγραμμα αυτό. Ιιδιαίτερα την κυρία Elisabeth Feta της οποίας την ευγενική πρόσκληση δέχτηκα και αποδέχτηκα νοιώθοντας ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Ευχαριστώ θερμά και τα θαυμάσια παιδιά μας για το ενδιαφέρον και την άψογη ευγενική αλλά και πανέξυπνη συνέντευξη που μου έκαναν με τις πανέξυπνες ερωτήσεις τους που απέδειξαν το υψηλό επίπεδο που βρίσκονται σήμερα τα παιδιά αλλά και το θαυμάσιο εκπαιδευτικό έργο των δασκάλων τους. Τα Παιδιά μας. Το μέλλον μας. Αγωνιώ νοιώθοντας μια ευχάριστη αναμονή να κυκλοφορήσει το εκπληκτικό και μοναδικό βιβλίο σας για τους "Ουρανούς της Ερμούπολης" μας.

Παναγιώτης Κουλουμπής 20 Απριλίου 2018 Ερμούπολη, Σύρος. Κυκλάδες, Ελλάδα.

82 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page